Helsingin Kirjamessuilla yli 1000 esiintyjää – kirjailijat osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun

Tänä vuonna kirjamessuilla on esillä entistä enemmän yhteiskunnallisia aiheita. (Kuvituskuva Fotolia)

Kirjamessujen yhteydessä järjestetään jälleen myös Ruoka & Viini -messut.

KIRJAMESSUT Turun Kirjamessut järjestetään viikonvaihteessa, ja nyt myös lokakuun lopussa järjestettävä Helsingin Kirjamessut on julkaissut ohjelmansa. Lavoilla esiintyy laajasti uutuusteoksen julkaisseita kotimaisia kirjailijoita ja yli 30 kirjailijaa ulkomailta. Esiintyjiä on yli 1000.

Tänä vuonna kirjamessuilla on esillä entistä enemmän yhteiskunnallisia aiheita. Tapahtumassa järjestetään kahdeksan debattia, joissa kirjailija osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Toiveeni on, että lavoilla nähdään avoimia, tasa-arvoisia ja reippaita yhteenottoja, toteaa kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja Ville Blåfield.

Kirjamessujen ohjelmaa järjestetään 15 lavalla, joista kaksi on ruotsinkielistä. Ohjelmassa esiintyvät syksyn kotimaiset kirjailijasuosikit, muun muassa Olli Jalonen, Kari Hotakainen, Tommi Kinnunen, Riikka Pulkkinen sekä Kjell ja Mårten Westö. Kansainvälisistä kirjailijavieraista valtaosa tulee paikan päälle Messukeskukseen, mutta osa esiintyy messuilla etäyhteyden kautta.

Kirjamessuilla nähdään sunnuntaina lähes kaikki Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaat, messuille saapuu myös useita virolaisia kirjailijoita. Kirjailijoiden lisäksi messuilla esiintyvät poliitikot, taiteilijat ja vaikuttajat. Ohjelmaa ovat olleet mukana rakentamassa Tiedetorin tiedetoimijat, Suomen kirjailijaliitto ja Nuoren Voiman liitto.  Ruotsinkielisten lavojen ohjelman on koonnut Svenska Litteratur Sällskapet. Nuorten aikuisten Kallio-lavan ohjelmasta vastaa KirjaKallio eli Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat.

– Messuohjelman kokoaminen on ollut runsaudenpulan kanssa taistelua, mistä kiitos kustantajille ja kirjailijoille. Aiheissa nousee esiin tänä vuonna muun muassa Venäjä ja sota Ukrainassa. Kahdeksan ainutlaatuista debattia omalta osaltaan lisäävät keskustelua kirjamessuilla, kertoo Blåfield.

Tänä vuonna palataan normaaliin myös siinä suhteessa, että kirjamessujen yhteydessä järjestetään taas Ruoka & Viini -messut. Uusien kirjojen lisäksi Messukeskuksen halleihin levittäytyvät Antikvaariset Kirjamessut ja Postimerkkimessut. Senaatintori- ja Hakaniemi-lavojen ohjelmaa voi seurata myös verkossa striimeinä.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 27.–30.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Tapahtuma on avoinna to-la 27.–29.10. klo 10-20 ja su 30.10. klo 10-18.

Lue myös: Helsingin Kirjamessut sai uuden ohjelmajohtajan – moniäänisyys entistä vahvemmin esille

Kommentoi Facebookissa