Montenegron töpeksintä auttoi Huuhkajia – ottelussa rasismiepäily

Glen Kamara Huuhkaja-paidassa EM-kisoissa 2021. (Kuva Getty Images)

Montenegrolaiset hölmöilivät tappion kotiottelussaan Suomea vastaan rumilla otteillaan. UEFA tutkii solvasivatko Montenegron pelaajat Glen Kamaraa rasistisesti.

JALKAPALLO Suomen miesten maajoukkue Huuhkajat otti Montenegron kaatosateessa riemukkaan 2-0 -voiton Kansojen liigan päätösottelussaan. Voitto varmisti Huuhkajille lohkon kakkospaikan, jolla putoaminen alemmalle tasolle vältettiin ja mahdollisuudet EM-jatkokarsintapaikkaan kohenivat.

Montenegron Zarko Tomasevic otti punaisen kortin jo 17. minuutilla. Yhden pelaajan ylivoimalla Suomella oli selkeästi helpompi tie voittoon.

– Montenegro ampui omaan nilkkaan. Tyhmiä tilanteita. Punaisella antoi voiton meille. Pitihän ne maalit toki tehdäkin, mutta ei paras esitys ollut meiltä, kommentoi Suomen maalivahti Lukas Hradecky.

Hradecky painottaa Suomen pelissä olevan parantamisen varaa, mutta taistelutahto riittää jo siihen, että pisteitä tulee tiukoissa paikoissa

– Haluttiin voittaa jalkapallopeli pitkästä aikaa. Romaniaa vastaan jäi piippuun ja nyt voitettiin. Positiivinen asia tässä jengissä on, että pystyy raapimaan tuloksen.

Ottelun hahmo oli Oliver Antman. Hän teki ensimmäisessä A-maaottelussa maalin ja syötti myös Suomen toisen maalin.

– Ei varmaan jää A-maaottelu viimeiseksi. Upea esitys debytantilta. Ei taitopelaajaa palvellut kenttä, mutta Oliverilta loistava suoritus, Hradecky kiitteli Antmania.

Rasismiepäily tutkitaan

Ottelun jälkeen nähtiin torikokous, jossa Huuhkajien Glen Kamara yritti päästä montenegrolaispelaajien puheille selvästi kiihtyneenä. Päävalmentaja Markku Kanerva oli tilanteessa rauhoittelemassa tilannetta. Myös Hradecky rauhoitteli Kamaraa.

Palloliitto tiedottikin verkkosivuillaan, että Euroopan jalkapalloliitto UEFA on aloittanut tutkinnan rasistisesta käytöksestä Kamaraa kohtaan. Kyseessä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Kamara joutuu rasismin kohteeksi jalkapallokentällä. Viime vuoden keväänä Slavia Prahan Ondrej Kudela haukkui Kamaraa rasistisesti Eurooppa-liigan ottelun aikana ja sai kymmenen ottelun pelikiellon.

Kesäkuun nukahdus bosnialaisia vastaan maksoi Suomelle lohkovoiton

Bosnia-Hertsegovina otti lohkovoiton, jolla heltisi paikka A-liigaan sekä EM-jatkokarsintoihin. Bosnialaiset taistelivat Helsingissä tasapelin ja ottivat voiton suomalaisista Zenicassa, jossa Huuhkajat on vieraillut kolmen vuoden sisään kolmesti.

– Kaikilla oli selkeä mahis voittaa kenet tahansa tässä lohkossa. Bosnia oli tasaisin jengi tässä lohkossa ja ansaitsivat voittonsa. Toivottavasti siellä ei tarvitse enää ikinä pelata, Hradecky sanoi.

Bosnia-Hertsegovina keräsi 11 pistettä. Suomelle pisteitä kertyi kahdeksan.

Jossittelu on jossittelua, mutta pienestä Suomen lohkovoitto oli lopulta kiinni. Kesäkuun alussa Helsingissä pelattu ottelu bosnialaisia vastaan oli ratkaiseva.

Suomi johti Bosnia-Hertsegovinaa vastaan lisäajalle saakka 1-0. Pohjoiskaarre ryhtyi laulamaan jo ”Nouskaa meidän Suomelle”, kun bosnialaiset tekivät lisäajan kolmannella minuutilla tasoitusmaalin.

Ottelu päättyi 1-1. Jos Suomen johto olisi pitänyt loppuun saakka, olisi Suomi voittanut lohkon, noussut Kansojen liigan A-tasolle ja varmistanut paikan jatkokarsintoihin 2024 EM-kisoihin.

Lohkon kakkospaikkansa myötä Suomi pelaa Kansojen liigan B-tasolla myös 2024. EM-jatkokarsintapaikka tulee, jos Kansojen liigan lohkovoittajia saa suoran paikan EM-karsinnoista.

Tietysti Suomikin taistelee 2023 suorasta kisapaikasta varsinaisissa EM-karsinnoissa. Edellisiin EM-kisoihin Suomi saavutti karsinnoista suoran kisapaikan, eikä saavutettua jatkokarsintapaikkaa tarvittu.

Ensi vuonna Huuhkajien haasteena ovat EM-karsinnat. Hradecky korostaa, että paremmin pitää pelata, jotta kisapaikka voitaisiin saavuttaa.

– Montaa osa-aluetta pitää parantaa. Hyökkäyssuuntaan meidän pitää olla tehokkaampia ja parempia. Pallonhallinnassa on vielä parannettavaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajille hieno voitto kaatosateessa – debytantti loisti

Kommentoi Facebookissa