Helsingin Kirjamessut on tänä vuonna verkossa – ”Ohjelmaa voi seurata kotisohvalta”

Mikko Alatalon osuus ohjelmalavalla kuvattiin ennakkoon.

Mikko Alatalon osuus ohjelmalavalla kuvattiin ennakkoon. (Kuva Helsingin Kirjamessut)

Kirjamessut tarjoaa kansainvälisiä tähtiä sekä erilaisten keskustelujen herättelyä.

KIRJAMESSUT Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtuma järjestetään torstaista sunnuntaihin 22.–25.10.2020. Laajan ohjelman lisäksi tapahtuma on kaupallinen ja kokoaa lähes 100 yrityksen kirjatarjoukset ja sisällön verkkoon. Kirjamessut tarjoaa ohjelmaa torstaista lauantaihin klo 10–20 ja sunnuntaina klo 10–18. Ohjelmassa on 200 kirjallisuuskeskustelua vuoden 2020 kirjoista, esiintyjiä on yli 400.

Mukana on suomalaisia kirjailijoita, esimerkiksi Tommi Kinnunen, Kari Hotakainen, Leena Lehtolainen, Tuomas Kyrö ja Kjell Westö sekä kirjojen kohteita kuten Tero Pitkämäki, Samu Haber ja Tarja Halonen. Päivän Lehden päätoimittaja Kari Kallonen kertoo toimittaja Jari Korkin haastattelussa lauantaina suomalaisista sotilaista muukalaislegioonassa.

Suomalaisten kirjailijoiden lisäksi nähdään mittava kattaus kansainvälisiä tähtiä, joiden haastattelut tehdään etähaastatteluina. Mukana ovat muun muassa Elizabeth Strout, Ken Follett, Camilla Läckberg, Camilla Grebe, Jo Nesbø, Lars Kepler ja Heather Morris.

Kirjamessujen yhteiskunnallisissa keskusteluissa aiheina on muun muassa ilmastonmuutos, ruuan tulevaisuus, ihmissuhteiden moninaisuus, yhteiskunnalliset murrokset kuten metoo ja Black lives matter. Senaatintori– ja Töölö-lavojen ohjelmat lähetetään suorana Messukeskuksesta, Esplanadi-lavan ohjelma on kuvattu etukäteen, yleisöä ei ole läsnä.

– Verkkotapahtuma mahdollistaa kirjamessujen seuraamisen mistä tahansa. Ohjelmaa voi seurata kotisohvalta, kuulokkeiden kautta kävelylenkillä tai yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Ohjelman tavoitteena on tietysti tuoda syksyyn kirjallisuuspuhetta, mutta myös nostaa kirjallisuuden kautta tärkeitä yhteiskunnallisia aiheita esille, kertoo Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi.

– Odotan erityisesti Elizabeth Stroutin ja Sofi Oksasen keskustelua. Strout on haikeuden mestari ja suuri suosikkini. Keskustelu Oksasen kanssa menee varmasti suoraan asiaan. Myös uudet tekijät ja äänet kiinnostavat. Minna Salamin ja Vappu Kannaksen Afrosuomalaisuuden lyhyt historia on tervetullut puheenvuoro.

Tapahtuman avajaisissa jaetaan Suomen Messusäätiön Rakkaudesta kirjaan -palkinto lukemisen edistämiseksi tehdystä työstä. Messuilla jaetaan myös Suomen tietokirjailijat ry:n vuosittaiset Tietokirjailija-palkinnot.

Kokoaikalipulla messuja voi seurata tapahtuman aikana ja 8.11. asti. Kyseisellä 17 euron lipulla on ensimmäistä kertaa mahdollista katsoa jokainen kirjamessujen esitys.

Lue myös: Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin – elämäntyöpalkinto tietokirjailija Risto Isomäelle

Kommentoi Facebookissa