Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin – elämäntyöpalkinto tietokirjailija Risto Isomäelle

Risto Isomäki tunnetaan työstään maan, meren ja ilmaston tulevaisuuden puolestapuhujana.

Risto Isomäki tunnetaan työstään maan, meren ja ilmaston tulevaisuuden puolestapuhujana. (Kuva Into)

Tiedon teemavuosi on mahdollisuus lisätä tieteen ja tutkitun tiedon avoimuutta ja tiedon julkisuutta.

VALTIONPALKINTO Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto on myönnetty tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäelle, joka tunnetaan työstään maan, meren ja ilmaston tulevaisuuden puolestapuhujana. Lisäksi seitsemän valtionpalkintoa myönnettiin esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta.

Juhlapuheessaan valtiosihteeri Tuomo Puumala korosti tutkitun tiedon tarpeellisuutta arjessamme juuri näinä aikoina. Valtiosihteeri totesi, että asiantuntijoita tarvitaan seulomaan tietoa ja viestimään siitä erilaisille yleisöille. Vuonna 2021 vietettävä tutkitun tiedon teemavuosi lisää omalta osaltaan keskustelua.

– Tiedon teemavuosi on meille kaikille mahdollisuus lisätä tieteen ja tutkitun tiedon avoimuutta ja tiedon julkisuutta. Tiedonjulkistaminen ei ole yksisuuntaista, asiantuntijalta maallikolle kohdistuvaa, vaan viestintä on vuoropuhelua, joka osallistaa yleisönsä keskustelemaan, valtiosihteeri Puumala sanoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on OKM:n asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla.

Erityisen ansioituneesta ja pitkäjänteisestä työstä myönnetään tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto. Elämäntyöpalkinto ja Long Play -medialle myönnetty palkinto ovat suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa.

Muita palkittavia olivat dokumenttielokuvaohjaaja, tuottaja ja tutkija Jouko Aaltonen ja yleisen historian dosentti Seppo Sivonen teoksesta Orjia ja isäntiä – ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla sekä tuottaja sekä toimittaja Fanny Fröman maailman ymmärrettäväksi tekemisestä lapsille sopivalla tavalla ja lasten ja nuorten herättelystä yhteiskunnallisiksi kansalaisiksi.

Toimitus- ja tutkimusviestintäpäällikkö Anna-Kaisa Hiltunen palkittiin teoksesta Euroopan porteilla – turvapaikkapolitiikan vaikeat vaiheet, toimittaja, kirjailija Juha Kauppinen teoksesta Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista, merentutkija, tietokirjailija Kai Myrberg ja professori emeritus, tietokirjailija Matti Leppäranta teoksesta Itämeri ja ihminen sekä rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen ja kirjailija Esa Salminen teoksesta Kolmetoista kertaa kovempi – räppärin käsikirja.

Lue myös: Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voitti Louise Glück – amerikkalainen runoilija on yllätysvalinta

Kommentoi Facebookissa