Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voitti Louise Glück – amerikkalainen runoilija on yllätysvalinta

Amerikkalaisen runoilijan ja Nobel-voittajan Louise Glückin teoksia ei ole käännetty suomeksi.

Amerikkalaisen runoilijan ja Nobel-voittajan Louise Glückin teoksia ei ole käännetty suomeksi. (Kuva AOP)

Perinteiset suuret Nobel-juhlaillalliset on peruttu koronapandemian johdosta.

NOBEL Amerikkalainen runoilija ja esseisti Louise Glück on voittanut tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnon.  Vuonna 1943 syntynyt Glück on yllätysnimi, vaikka hän on aikaisemmin palkittu useasti, muun muassa Pulitzerilla vuonna 1993.

Louise Glückia kuvaillaan omaelämäkerralliseksi runoilijaksi, jonka tiivistunnelmaisessa tuotannossa käsitellään niin myyttejä ja historiaa, kuin myös luontoa ja kokemuksia modernissa elämässä. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat The Triumph of Achilles (1985) sekä The Wild Iris (1992). Teoksia ei ole suomennettu.

Nobel-voittaja saa 10 miljoonaa kruunua eli noin 950 000 euroa. Perinteiset suuret Nobel-juhlaillalliset on kuitenkin peruttu koronapandemian takia. Ruotsin akatemiassa oli mukana ensimmäistä kertaa suomalainen, kun runoilija Tua Forsström aloitti tänä vuonna akatemiassa.

Viime vuonna Ruotsin akatemia jakoi poikkeuksellisesti kaksi palkintoa, koska häirintäskandaalin vuoksi edellisenä vuonna ei jaettu kirjallisuuden Nobel-palkintoa lainkaan. Vuoden 2018 palkinnon sai puolalainen Olga Tokarczuk ja vuoden 2019 itävaltalainen Peter Handke.

Lue myös: Kirjallisuuden Nobel-palkinto eurooppalaisille – Olga Tokarczukin valinta odotettu, Peter Handke yllätti

Kommentoi Facebookissa