JÄÄKIEKKO Tiistaina ja keskiviikkona järjestetyssä NHL:n varaustilaisuudessa, amerikkalaisittain drafissa, varattiin kaikkiaan 17 suomalaispelaajaa.
HIFK:n Anton Lundell oli ainoa suomalainen, joka sai varauksen ensimmäisellä kierroksella Florida Panthersin varattua hänet numerolla 12. Toisella kierroksella suomalaisia kelpasi jo kolme.
Toisen päivän ensimmäinen suomalaisvaraus oli Ilveksen hyökkääjälupaus Roby Järventie, joka päätyi 33. varausvuorolla Ottawa Senatorsiin. Toisella kierroksella varattiin myös Kärppien maalivahti Joel Blomqvist (Pittsburgh Penguins) ja Ässien hyökkääjä Roni Hirvonen (Toronto Maple Leafs).
Kolmannella kierroksella varauksen saivat Topi Niemelä (Toronto), Kasper Simontaival (Los Angeles Kings), Emil Viro (Detroit Red Wings), Leevi Meriläinen (Ottawa) ja Joni Jurmo (Vancouver Canucks).
Kärkikierrosten jälkeen varauksen saivat Juho Markkanen (Los Angeles, 4. kierros), Mikael Pyyhtiä (Columbus Blue Jackets, 4. kierros), Kasper Puutio (Florida Panthers, 5. kierros), Veeti Miettinen (Toronto, 6. kierros), Axel Rindell (Toronto, 6. kierros), Matias Rajaniemi (New York Islanders, 6. kierros), Aatu Jämsen (Los Angeles, 7. kierros) ja Henrik Tikkanen (Islanders, 7. kierros).
Viime vuonna NHL:n ensimmäisellä varauskierroksella suomalaisia varattiin kolme, vuonna 2018 kaksi ja vuonna 2017 peräti kuusi. Vaikka Lundell oli tämän vuoden varaustilaisuudessa ainoa suomalainen ykköskierroksen varaus, ei draftin suomalaisantia voi pitää pettymyksenäkään.
Kymmenessä vuodessa suomalainen pelaajakehitys on harpannut paljon eteenpäin. Muistettakoon, että vuonna 2007 suomalaisia kelpasi draftissa vain neljä ja 2008 vain seitsemän.
Juttuvinkki: Pentti Matikaisen saavutukset jäivät MM95-hypetyksen varjoon
Vuonna 2014 suomalaisia varattiin vain yhdeksän ja 2015 vain 13. Sen jälkeen määrä on kasvanut. Vuonna 2016 suomalaisia varattiin 15, 2017 peräti 23, 2018 määrä oli 16 ja viime vuonna 22. Tämän vuoden 17 pelaajan määrä on aika lailla viime vuosien keskiarvon tasolla.
Kaikkiaan 226 pelaajaa sai tänä vuonna NHL-varauksen. Kanadalaisia heistä oli 73 ja yhdysvaltalaisia 50.
Ruotsalaisia varattiin NHL:ään 32 ja venäläisiä 24. Ruotsissa ja Venäjällä on suunnilleen saman verran junioripelaajia kuin Suomessa, joten kieltämättä Suomen voi sanoa olevan naapureistaan takamatkalla.
Takavuosien kiekkomahtiin Tshekkoslovakiaan verrattuna Suomella menee kuitenkin lujaa. Tshekkejä kelpasi NHL:n tämän vuoden draftissa vain kahdeksan ja slovakialaisia kaksi pelaajaa.
Tshekin eikä varsinkaan Slovakian jääkiekon juniorityössä ei ole nähty odotettua korjausliikettä. Tshekin edellisestä mitalista alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa on kulunut jo 15 vuotta.
Saksalaisia varattiin NHL:ään kolme. Myös Itävalta sai kolme NHL-varausta. Molempien maiden juniorityö on viime vuosina ollut selkeässä nosteessa.
Sveitsi saavutti miesten MM-kisoissa 2010-luvulla kaksi hopeamitalia ja sveitsiläisiä pelaa NHL:ssä lähes joukkueellinen. Siinä valossa on erittäin yllättävää, ettei yksikään sveitsiläispelaaja kelvannut NHL-seuroille tämän vuoden draftissa.
Uppiniskaisen poliittisen diktaruurinsa kynsissä rypevä Valko-Venäjä on yhä järjestämässä ensi keväänä miesten MM-kisoja. Valko-Venäjän diktaattorin Aleksander Lukashenkon tavoitteet maansa kehittymisestä suureksi jääkiekkomahdiksi eivät näytä ottavan merkittävän nostetta maan hallinnon kovista rahallisista panostuksista huolimatta. NHL-draftissa kelpasi tänä vuonna vain kaksi valkovenäläispelaajaa.
Draftissa varattiin yksi norjalainen ja yksi latvialainen. Tanskalaiset, ranskalaiset tai kazakstanilaiset eivät kelvanneet.
Teksti Otto Palojärvi
LUue myös: Vain yksi suomalainen varattiin NHL:ään ykköskierroksella – saksalaisia varattiin kaksi
Kommentoi Facebookissa