Vain yksi suomalainen varattiin NHL:ään ykköskierroksella – saksalaisia varattiin kaksi

Anton Lundell oli NHL:n 2020 varaustilaisuuden ainoa suomalainen ykköskierroksen varaus

Anton Lundell oli NHL:n 2020 varaustilaisuuden ainoa suomalainen ykköskierroksen varaus. (Kuva AOP)

Florida Panthers varasi Anton Lundellin numerolla 12. Muita suomalaisia ei NHL-varaustilaisuuden ykköskierroksella varattu.

JÄÄKIEKKO NHL:n varaustilaisuus järjestetään tavallisesti juhannuksen tienoilla, mutta koronapandemiasta seuranneiden poikkeusaikataulujen myötä se järjestettiin tänä vuonna vasta lokakuussa. Tiistaina ohjelmassa oli varaustilaisuuden ykköskierros.

Suomalaisista ainoana ykköskierroksella kelpasi HIFK:n hyökkääjä Anton Lundell. Varausvuorossa kahdentenatoista ollut Florida Panthers huusi Lundellin nimen.

Yllättävää ei ollut, että Lundell oli ykkösvarauskierroksen ainoa suomalaispelaaja. Jo vuoden verran media on toistanut spekulointeja, ettei muita suomalaisia varattaisi ykköskierroksella.

NHL:n tämän vuoden ykkösvarauskaan ei yllättänyt ketään. Varausvuorossa ensimmäisenä ollut New York Rangers varasi laitahyökkääjä Alexis Lafrenieren. QMJHL-juniorisarjassa hurjaa jälkeä tehneestä kanadalaisesta odotetaan Sidney Crosbyn tai Connor McDavidin kaltaista NHL:ään seuraavaa megatähteä.

Vuosi sitten Rangers pääsi varaamaan toisena ja huusi silloin Kaapo Kakon nimen. Lafreniere ja Kakko saattavat muodostaa 2020-luvulla hurjan tutkaparin ja nostaa Rangersin uuteen kukoistukseen.

Los Angeles varasi toisena ja huusi OHL-sarjassa pelanneen keskushyökkääjään Quinton Byfieldin nimen. Isokokoinen kanadalainen oli odotettu kakkosvaraus.

Ottawa Senators varasi kolmantena ja valitsi saksalaisen laitahyökkääjän Tim Stützlen. Saksalainen huippulupaus pelasi vahvan kauden Saksan pääsarjan DEL:n kärkiseuroihin lukeutuvassa Adler Mannheimissa.

Saksalainen juniorijääkiekkoilu on ollut viime vuosina nosteessa. Siitä kertoo fakta, että ykköskierroksella varattiin kaksi saksalaista.Chicago Blackhawks varasi saksalaisen laitahyökkääjän Lukas Reichelin numerolla 17.

Juttuvinkki: Pentti Matikaisen saavutukset jäivät MM95-hypetyksen varjoon

Reichel edustaa kuuluisaa jääkiekkosukua. Hänen setänsä Robert Reichel voitti Tshekin paidassa sekä olympiakultaa sekä kolme maailmanmestaruutta. Isä Martin Reichel puolestaan edusti Saksaa sekä olympiatasolla että MM-kisoissa.

NHL-draftin ykköskierroksen 31 varauksesta 18 oli kanadalaisia. Hieman yllättävää oli, että yhdysvaltaispelaajia varattiin ykköskierroksella vain kaksi. Yhdysvaltalaispelaajien ykkönen oli kanadalaisen entisen NHL-kiekkoilijan Geoff Sandersonin poika Jake Sanderson, jonka Ottawa Senators varasi numerolla viisi.

Venäläisiä ykköskierroksella varattiin neljä. Ainoana maalivahtina ykköskierroksella kelpasi venäläinen Jaroslav Askarov, jonka Nashville Predators huusi numerolla 11.

Ruotsalaisia ykköskierroksella varattiin kaksi. Detroit Red Wings varasi ruotsalaisen laitahyökkääjän Lucas Raymondin numerolla neljä.

Minnesota Wild varasi itävaltalaisen keskushyökkääjän Marco Rossin numerolla yhdeksän. Rossi on nakuttanut hurjia tehoja Kanadassa OHL-junioriliigassa.

Tshekkoslovakia tunnettiin aikoinaan merkittävänä jääkiekkomahtina, mutta nykyisin Tshekin ja Slovakian juniorityö on kriisissä. Maiden NHL-varausten määrä on ollut viime vuosina vähäinen, eikä Tshekki ole voittanut nuorten MM-kisoissa mitalia 15 vuoteen.

Tänä vuonna yhtään Tshekin tai Slovakian pelaajaa ei varattu ykköskierroksella. Saksa on ajanut juniorityössä jo Slovakian ohi ja alkaa olla tasapäinen kiekkomahti Tshekin kanssa. Tshekkoslovakialaistaustaiset saksalaiset ovat Saksan jääkiekon kehityksessä isossa roolissa, kuten NHL-kiekkoilija Dominik Kahunin tai Lukas Reichelin esimerkit osoittavat.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HIFK:n NHL-vahvistus pelannee marraskuussa – ”Tämä on taas sitten omanlainen ennätyksensä”

Kommentoi Facebookissa