Koronakevään lemmikkibuumin surullinen käänne – ”Sekasotkun suurin kärsijä on syytön lemmikki”

Eläinten viikon tavoitteena on kampanjoida kissojen leikkauttamisen ja tunnusmerkitsemisen tärkeydestä.

Eläinten viikon tavoitteena on kampanjoida kissojen leikkauttamisen ja tunnusmerkitsemisen tärkeydestä. (Kuva Fotolia)

SEY:n toiminnanjohtajan mukaan on ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaisia valmiuksia pitää eläintä.

ELÄINTEN VIIKKO ”Kissalle laitettiin räjähde suuhun, verinen kissa löydettiin ripustettuna liikennemerkkiin, oravaa potkittiin, siiliä hakattiin….”

Nämä esiin tulleet kauheudet ja viattomiin eläinparkoihin kohdistuvat julmuudet ovat vain jäävuoden huippu siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu. SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Maria Lindqvistin mukaan eläinsuojeluilmoitukset ovat kauttaaltaan kasvussa.

– Toki tilanne eri puolilla Suomea vaihtelee, mutta yhteenvetona voidaan kuitenkin sanoa, että alkuvuoteen verrattuna ilmoitusten määrä on kasvanut pari-kolmekymmentä prosenttia. Tämä kertoo tilanteen vakavuudesta ja julkitulleiden tapausten myötä myös siitä, että kaltoinkohtelu on saanut myös äärimmäisen julmia piirteitä.

Toiminnanjohtaja Lindqvistin mukaan eläinsuojeluilmoitusten kasvua selittävät monet tekijät, mutta osaltaan myös koronan mukana tuomat poikkeusolosuhteet.

– Keväällä, kun korona tuli, siirryttiin etätöihin ja monessa perheessä päädyttiin hankkimaan lemmikki tuomaan iloa kotoilun arkeen. Nyt kun tilanne on jatkunut, niin joitakin ihmisiä tilanne on kuormittanut pahasti. Ja silloin, kun hermot ovat tiukalla, rahat kaikki ja alkoholiakin kuluu, niin valitettavan usein tämän kaiken sekasotkun suurin kärsijä on juuri tämä syytön lemmikki.

Juttuvinkki: Eläinten pelastusrinki pelasti kissanpennun puusta – Urho naukui ja pelkäsi parinkymmenen metrin korkeudessa

Koronakevään vastuuttomien lemmikkihankintojen jälkipyykkiä pestään Maria Lindqvistin mukaan vielä pitkään.

– Kun rahaa, aikaa ja osaamista ei ole, niin tulos on tässä. Lisäksi lemmikin hankinta on nykypäivänä liian helppoa. Kun esimerkiksi pienen kissan tai koiran voi ostaa suoraan verkkokaupasta, niin mikään taho ei valvo, että myyjällä ja ostajalla on eläimistä minkäänlaista osaamista. Eläinten verkkokauppaa tulee ehdottomasti voimakkaasti rajoittaa.

Lindqvist kantaa huolta myös siitä, että kentälle ei riitä tarpeeksi esimerkiksi valvontaeläinlääkäreitä.

– Ongelmana on raha. Voimavarat ovat valitettavan rajalliset, vaikka eläinsuojelutyöhön tarvitaan entistä enemmän lisää tekijöitä, myös vapaaehtoisia. Löytöeläimet ja kaltoin kohdellut lemmikit tarvitsevat koko ajan uusia sijoituspaikkoja, ruokaa, hoivaa, hoitoa ja jatkuvaa huolenpitoa. Eläinsuojelijat ovat paljon vartijoita, sillä meille jokainen eläin on arvokas ja ansaitsee aina toisen mahdollisuuden, toiminnanjohtaja Maria Lindqvist korostaa.

Meneillään olevan Eläinten viikon teemana on Arvokas kissa. Viikon tavoitteena on kampanjoida kissojen leikkauttamisen ja tunnusmerkitsemisen tärkeydestä. SEY:n mukaan Suomessa hylätään vuosittain noin 20 000 kissaa. Ruotsissa vastaava luku on sen sijaan 120 000.

– Luku lienee meilläkin suurempi kuin 20 0000, sillä esimerkiksi luontoon kuolevien määrää on mahdotonta tietää. Nykypäivän ongelmana ei ole enää yksinomaan niin sanotut kesäkissat vaan kokonaiset kissapopulaatiot. Niinpä SEY ajaa lainsäädäntöön myös kissojen vapaan lisäännyttämisen kieltoa, toiminnanjohtaja Maria Lindqvist tarkentaa.

Lue myös: Tienviitasta roikkunut kissa ja potkittu orava herättivät tunteita – poliisi lukee lakia kaikille osapuolille

Kommentoi Facebookissa