Tienviitasta roikkunut kissa ja potkittu orava herättivät tunteita – poliisi lukee lakia kaikille osapuolille

Eläinsuojelurikosten lisäksi myös kissojen heitteillejättötapaukset ovat kasvussa.

Eläinsuojelurikosten lisäksi myös kissojen heitteillejättötapaukset ovat kasvussa. (Kuvituskuva Anne Anttila)

Poliisi toteaa, että nuoret tietävät ja ovat nöyrästi tunnustaneet ylittäneensä sopivuuden rajat.

ELÄINSUOJELU Varsinais-Suomessa on parin viime päivän aikana ilmoitettu poliisille kaksi eläimiin kohdistunutta kaltoinkohtelua, jotka ovat olleet julkisuudessa. Kaulastaan viilletty kissa oli Pöytyällä nostettu korkealle tienviittaan roikkumaan. Nousiaisissa kuvattiin video, jossa nuoret olivat sitoneet mopon lokasuojaan oravan ja potkivat sitä.

Poliisilla on velvollisuus puuttua tällaisiin asioihin, koska niissä on tai on ollut syytä epäillä rikosta. Pöytyän asia on tutkinnassa Loimaan poliisiasemalla. Kissan ei kuulu ulkoilla vapaana Suomen luonnossa tai maanteillä. Poliisi kuitenkin toteaa, että sen ei myöskään kuulu olla roikkumassa kaulastaan tienviitassa, pudonneen lapasen tai irronneen pölykapselin lailla.

Nousiaisten asiaan liittyvät nuoret on tavoitettu ja puhutettu, ja asia on selvitetty henkilöiden, heidän vanhempiensa ja koulunsa kanssa. Kyseessä on ollut tapaus, jossa orava on jäänyt ajoneuvon yliajamaksi. Yksi nuorista on sitonut kuolleen eläimen toisen nuoren mopoon, kolmas on potkinut eläintä ja neljäs kuvannut.

Juttuvinkki: Oravavauva Väkkärä on löytöeläinkodin erikoisin asukki – ”Vapauttaminen luontoon tapahtuu asteittain”

Nousiaisten tapauksessa ei enää ole syytä epäillä rikosta, vaan kyse on ollut sen sijaan lähinnä kypsymättömyydestä johtuvasta, joskin erittäin mauttomasta käyttäytymisestä. Elävän tai kärsivän eläimen käsitteleminen tällä tavoin olisi ollut rikos, ja johtanut esitutkintaan.

Poliisi on yksi eläinsuojelun viranomaisista ja kohtaa eläimiin liittyvää kaltoin kohtelua viikoittain. Eläinsuojelurikoksia ja -rikkomuksia kirjataan Lounais-Suomessa useita kymmeniä vuosittain. Poliisi tekee varsin usein eläimiin liittyviä hallinnollisia päätöksiä eläimen haltuun ottamisesta tai kiireellisen hoidon hankkimisesta kaltoin kohdellulle tai hylätylle eläimelle. Toisinaan tuomioistuimet määräävät rikoksiin syyllistyneitä eläintenpitokieltoihin.

Poliisi ihmettelee, mikä saa ihmisen tekemään eläimelle pahaa ja mikä saa nuoret ylittämään tällaisia rajoja. Verkossa levinneen videon seurauksena paikallisissa sosiaalisen median ryhmissä levinnyt keskustelu, tekijöihin kohdistuva ala-arvoinen kommentointi sekä erilainen uhkailu, eivät ole myöskään olleet sellaista, johon nuoret halutaan kasvattaa. Asioiden tutkinnassa myös tällaista materiaalia kertyy poliisin tietoon ja talteen.

Asiat selvitetään ja tutkitaan säädetyssä järjestyksessä. Nuorten henkilöiden osalta vastuu kohdentuu kotien, koulujen tai viime kädessä viranomaisten toimesta. Asianosaiset nuoret ovat nyt saaneet oppituntinsa ennalta ehkäisevän toiminnon poliiseilta. Poliisi toteaa, että nuoret tietävät ja ovat nöyrästi tunnustaneet ylittäneensä sopivuuden rajat.

Lue myös: Frida pelastettiin autiotalon kellarista – samasta loukosta löytyi kymmenittäin sairaita kissoja

Kommentoi Facebookissa