Helsingin koronatilanne on huonontunut nopeasti – tartunnan voi saada tällä hetkellä mistä tahansa

Sosiaali- ja terveystoimiala on päättänyt aloittaa varasairaalan käyttöönoton valmistelun välittömästi. (Kuvituskuva Fotolia)

Kaupunki siirtyy tehostettuun valmiuteen ja voimavarat keskitetään kiireellisiin palveluihin.

KORONAVIRUS Helsingin koronavirustilanne on huonontunut voimakkaasti ja koronatartuntojen määrä kasvaa kaupungissa edelleen erittäin nopeasti. Koronatartunnan voi saada tällä hetkellä mistä tahansa, ja helsinkiläisiä ja kaupungissa muuten asioivia kehotetaankin huolelliseen maskinkäyttöön sekä välttämään kaikkia tarpeettomia kontakteja.

Edellisten seitsemän päivän aikana Helsingissä on raportoitu yli 10 000 uutta tartuntaa. Paljon koronatartuntoja jää myös toteamatta. Tartuntamäärät ovat kasvaneet nopeasti kiihtyvään tahtiin joulukuun alusta alkaen etenkin herkästi tarttuvan omikron-virusmuunnoksen takia.

Helsingin kaupungin sairaaloissa koronapotilaita on jo 70 ja määrä kasvaa nopeasti. Helsinkiläisiä koronapotilaita hoidetaan myös HUS:n sairaaloissa, ja helsinkiläisten koronatartunnan vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrä on tällä hetkellä yhteensä lähes 100 eli se on noin kaksinkertaistunut kahden viikon takaisesta. Luku ei sisällä esimerkiksi hoivapalveluissa tai kaupungin sairaaloissa jo muusta syystä olevia ja hoidon aikana koronatartunnan saaneita.

Helsingin kaupunki kertoo varautuvansa koronatilanteen huonontumiseen monin tavoin. Koronatilanteen takia koko kaupunki nostaa valmiuttaan tehostettuun valmiuteen. Valmiutta nostamalla kaupunki ohjaa koronakriisin hoidossa tarvittavia resursseja tarpeen mukaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön.

Tällä hetkellä koronakriisi kuormittaa kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakykyä niin merkittävästi, että nykyiset sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarat eivät yksin riitä turvaamaan tarvittavia toimintoja. Kaupungilla on normaalitilanteessa vallitsevan perusvalmiuden lisäksi kolme valmiustasoa: johtamisvalmius, tehostettu valmius ja täysvalmius.

Sosiaali- ja terveystoimiala on myös päättänyt aloittaa Herttoniemen varasairaalan käyttöönoton valmistelun välittömästi. Herttoniemen varasairaalaan valmistellaan 50 sairaansijaa. Helsinki varautuu lisäksi kaupungin työntekijöiden henkilöstösiirtoihin sairaalahoidon turvaamiseksi. Kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala tarvitsee lisää työvoimaa muun muassa Herttoniemen varasairaalan käynnistämiseksi.

Helsinki joutuu myös rajoittamaan kiireettömien sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoamista, jotta voimavarat voidaan keskittää rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja palveluihin.

Koronatartuntojen suuri määrä merkitsee sitä, että yhä useampi työikäinen joutuu jäämään pois töistä koronaan sairastumisen tai altistumisen takia. Myös kaupungin oman henkilökunnan poissaolot koronatartuntojen ja karanteenien vuoksi ovat kasvamassa.

Lue myös: Tutkijat löysivät yhteyden – suomalaisilla yleinen geenimuoto voi altistaa vakavalle COVID-19-taudille

Kommentoi Facebookissa