Roman Rotenberg teki kovan ratkaisun – moinen ihmetyttää Venäjälläkin

Jääkiekkomies Roman Rotenberg kuuluu Vladimir Putinin lähipiiriin. (Kuva AOP)

Roman Rotenberg nimitytti itsensä SKA Pietarin päävalmentajaksi. Syynä lienee henkilöbrändin rakentaminen suurempia tarkoituksia varten.

JÄÄKIEKKO Maailman toiseksi kovimmasta jääkiekkosarjasta KHL-liigasta tipahti tiistaina melkoinen uutispommi. SKA Pietarin seurajohtaja Roman Rotenberg nimitytti itsensä SKA Pietarin KHL-joukkueen päävalmentajaksi.

Rotenbergin päävalmentajaura alkoikin voittoisasti. KHL:n surkein joukkue, kiinalainen Red Star Kunlun, taipui SKA:lle Moskovassa maalein 1-5. Tosin joukkueiden tasoero on niin suuri, että joukkueiden asetelmat ovat verrattavissa Suomen ja Britannian kohtaamiseen jääkiekon MM-kisoissa.

Rotenbergillä on valmentajatutkinto Omskin yliopistosta vuodelta 2019. Sen jälkeen hän on toiminut muutaman kerran SKA:n valmentajana, kun varsinainen valmennusjohto on estynyt töistään koronakaranteenien takia.

Rotenbergin vahva valta-asema venäläisessä jääkiekossa on ollut tiedossa. Mutta uutinen päävalmentajapestistä oli todellinen uutispaukku Venäjälläkin. Venäläismedia on suhtautunut uutiseen maan lehdistönvapaustilannetta ajatellessa yllättävänkin kriittisesti.

KHL on todella kovan luokan jääkiekkoliiga. Moni huippuluokan suomalaisvalmentaja on siellä epäonnistunut ja saanut ansaitusti potkut heikon urheilumenestyksen takia.

Kokemattomia kavereita ei KHL:ssä ole päävalmentajiksi palkattu. Sarjan valmentajat ovat lähes poikkeuksetta olleet kovissa paikoissa rutinoituneita jermuja.

Miksi Rotenberg sitten nimitti itsensä SKA:n päävalmentajaksi? Onhan hänellä epäonnistuessaan iso mahdollisuus joutua naurunalaiseksi.

Vastaus on, että Rotenberg haluaa rakentaa henkilöbrändiään. SKA:ssa haalarihommissa saa parempaa julkisuutta kuin seurapomona, jotka kansan silmissä eivät nauti samanlaista arvostusta kuin pelaajat tai valmentajat. Urheilun kautta on mahdollista saada positiivista julkisuutta muissakin ympyröissä.

Venäjällä Rotenbergiin suhtaudutaan myös kielteisesti. Hänen katsotaan päässeen SKA:n seurajohtajaksi vain hyvien suhteidensa avulla.

Ja hyviä suhteita Rotenbergillä riittää. Hänen isänsä Boris Rotenberg ja setänsä Arkadi Rotenberg ovat presidentti Vladimir Putinin hyviä kavereita. Rotenbergin klaani lukeutuu Venäjän äveriäimpiin sukuihin.

Laajat lonkerot Rotenbergillä on Suomessakin. Hän muutti Suomeen 10-vuotiaana saatuaan inkerinsuomalaisen äitinsä kautta paluumuuttajastatuksen. Hän on sekä Suomen että Venäjän kansalainen.

1990-luvun Helsingissä Rotenbergin perhe eli aivan toisenlaisessa todellisuudessa kuin elää nykyään Venäjällä. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisten mullistusten keskellä tapahtunut maailman kaikkien aikojen kenties massiivisin omaisuuden siirtymä mahdollisti perheelle rikkauksia Putinin siunauksella.

Rotenberg toimii nyt SKA Pietarin päävalmentajana, mutta se ei tarkoita, että hän valmentaisi joukkuetta yksin. Valmennustiimissä hänen apuvalmentajillaan lienee entistä merkittävämpi rooli joukkueen valmennustyössä. Kokemattoman päävalmentajan tapauksessa niin käy automaattisesti.

Moni keltanokka tutisisi, mutta Rotenbergilla tuskin on pupu housussa. Hänhän on itse SKA:n seurapomo ja seuran rahoituksesta vastaa käytännössä Venäjän poliittinen johto, joka koordinoi maan energiavaroja KHL-sarjan pyörittämiseen.

Mikäli SKA voittaa mestaruuden, ottanee Rotenberg tästä täyden kunnian. Ja tiehän voi viedä eteenpäin Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi. Sielläkin on apuna vahva valmennustiimi, joka auttaa keltanokkaa työssään ja pitää tätä pinnalla.

Rotenbergin vapaa asema Venäjän jääkiekossa ei ole uhattuna niin kauan kuin Vladimir Putinin hallinto pysyy vallassa. Mikäli Venäjällä tapahtuu poliittisia mullistuksia, lienee tilanne aivan toinen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vuoden urheilija valitaan – tässä ainoat todelliset ehdokkaat

Kommentoi Facebookissa