Helsingin Sanomien vaalikone antoi vääriä suosituksia ehdokkaista – ”Vaalikoneen koodista löytyi bugi”

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023. (Kuvituskuva Fotolia)

Virheellinen kysymys koski sukupuolen moninaisuuden ottamista huomioon nykyistä paremmin.

VAALIT Pirkanmaalla kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana oleva Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jocka Träskbäck oli saanut useita huolestuneita yhteydenottoja siitä, että Helsingin Sanomien vaalikone ei tarjonnut häntä sopivimmaksi ehdokkaaksi, vaikka lähes kaikki mielipiteet ja vastaukset olivat olleet samat kuin vaalikoneen tehneen äänestäjän.

– Kun yhä useampi tuttu hämmästeli samaa ilmiötä, päätin ryhtyä selvittämään asiaa ja toden totta havainto pitää kuin pitääkin paikkansa. Hesarin vaalikoneessa on virhe, Träskbäck kirjoittaa blogissaan.

Hän ryhtyi tutkimaan asiaa koska luonnollisesti tiesi, mitä oli vaalikoneeseen vastannut. Antaessaan äänestäjän roolissa vaalikoneeseen samat vastaukset kuin oli ehdokkaana syöttänyt, oli sopivuus ehdokkaaseen täydet 100 prosenttia.

Mutta kun yhteen kysymykseen kolmestakymmenestä antoi vastauksen ”täysin eri mieltä” sijasta lähimmän vaihtoehdon ”jokseenkin eri mieltä”, sopivuus romahti 83 prosenttiin. Ehdokkaan sopivuus olisi edelleen pitänyt olla lähellä sataa prosenttia, eikä missään nimessä 17 prosenttiyksikön tulisi kadota.

Tuo väite oli ”sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin”, josta Träskbäck totesi olevansa eri mieltä, sillä ”sukupuolten moninaisuus otetaan jo nyt ihan riittävästi huomioon, joten nykyistä laajemmin sitä ei ole tarvetta huomioida”.

Aihealue sai uumoilemaan, oliko kyseessä virhe vai ideologinen vaalivaikuttaminen. Eri mediatalojen vaalikoneet eivät ole pelkästään poliittista viihdettä, vaan niillä on nykyisin kasvava merkitys äänestäjien valinnoissa ja siksi suomalaisten tulisi voida luottaa vaalikoneiden tuloksiin. Sanoman vaalikone on Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Aamulehden ja Satakunnan Kansan yhteinen hanke, jonka sisältö on hieman erilainen kunkin median versiossa, mutta toimintaperiaate on kuitenkin sama.

Journalistisen kehityksen johtaja Esa Mäkinen Helsingin Sanomista myöntää Twitterissä, että vaalikone on todellakin toiminut väärin.

”HS:n vaalikoneen koodista löytyi bugi, jossa yksi arvokysymys laskettiin tuloksiin kahteen kertaan. Tuon kysymyksen vastaus piti olla täysin sama kuin ehdokkaalla, tai muuten yhteensopivuus laski runsaasti. Virhe on nyt korjattu.”

Jocka Träskbäck on luonnollisesti tyytyväinen virheen korjaamisesta mutta ihmettelee, kuinka se on voinut päästä läpi.

– Toivon todella, että kyse oli vahingosta, sillä muitakin vaihtoehtoja on käynyt mielessä. Joka tapauksessa on hämmästyttävää, että Hesari julkaisi vaalikoneen, jonka toimintaa se ei ollut testannut kunnolla ja joka vääristi antamiaan tuloksia yhden arvokysymyksen pohjalta, hän kommentoi.

Vaalikonetta testattaessa löytyi myös erikoinen huomio. Jos jokaiseen kohtaan vastaa ”ei samaa eikä eri mieltä”, vaalikone suosittelee 91 prosentin sopivuudella puolueeksi keskustapuoluetta.

Jocka Träskbäck on pirkanmaalainen mediayrittäjä, joka julkaisee muun muassa Stara-viihdesivustoa ja toimii myös Päivän Lehden kustantajana.

Lue myös: Niinistö tapasi puolueiden puheenjohtajia – ”Vaalien jälkeen saattaa ilmetä tarvetta nopeaan päätöksentekoon”

Kommentoi Facebookissa