Helsingin sataman matkustajamäärä jatkoi edelleen kasvuaan – se näkyi myös käännytysmäärissä

Rajatarkastaja tutkii automatkustajan matkustusasiakirjoja Länsisatamassa.

Rajatarkastaja tutkii automatkustajan matkustusasiakirjoja Länsisatamassa. (Kuva Rajavartiolaitos)

Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla tehtyjen rajatarkastusten lukumäärä on kasvanut.

RAJATARKASTUKSET Suomenlahden merivartiosto jatkaa sisärajavalvonnan palauttamisen ja rajanylitysliikenteen rajoittamisen toimeenpanoa tällä hetkellä voimassa olevien valtioneuvoston päätösten mukaisesti 25.5.2021 asti. Rajatarkastustoiminnan painopiste on Helsingin satamassa.

Helsingin sataman kautta Suomeen saapui viikolla 18 yhteensä 16 196 henkilöä, joka on 645 matkustajaa enemmän kuin edellisellä viikolla. Viikon aikana satamassa käännytettiin 70 henkilöä. Yleisimpänä käännytysperusteena oli uhka kansanterveydelle sekä pyrkiminen Suomeen sellaiseen työhön, joka ei kuulu yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömien työtehtävien piiriin.

Suomenlahden merivartioston rajavartiomiehet jatkoivat matkustajien informointia myös Tallinnan satamassa. Suomeen matkustamista suunnitteleville henkilöille jaettiin tietoa vallitsevista maahanpääsyn edellytyksistä. Viikon aikana 84 henkilöä luopui matkustusaikeistaan Suomeen tai päätti siirtää matkansa ajankohtaa.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa, että henkilö ei voi itse määrittää työmatkansa välttämättömyyttä. Pelkästään koronatestitodistus, todistus sairastetusta koronasta tai koronarokotustodistus eivät oikeuta ulkomaan kansalaisen maahantuloa.

Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla sisärajaliikenteessä tehtyjen rajatarkastusten lukumäärä on kasvanut. Viikon 18 aikana lentoaseman kautta Suomeen saapui sisärajaliikenteessä muista Schengen-valtioista 4 591 henkilöä sekä muualta kuin Schengen-valtioista yhteensä 2 855 henkilöä. Käännytyspäätöksiä tehtiin eniten Amsterdamista ja Bukarestista Suomeen saapuneiden lentojen matkustajille. Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan yksi.

Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin sataman rajanylityspaikoille on luotu prosessi, jossa pakolliset terveystarkastukset tehdään ennen rajatarkastusta. Eräässä tapauksessa Virosta Suomeen pyrkinyt henkilö käännytettiin satamasta kansanterveysuhkaperusteisesti takaisin Viroon, henkilön kieltäydyttyä Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräämästä pakollisesta terveystarkastuksesta.

Lue myös: Kritiikki koronatoimia kohtaan on politisoitunut – matkustusrajoituksia ulkomailta pidetään liian lievinä

Kommentoi Facebookissa