Helsingin tuomiokirkon päätorni aukeaa yleisölle – virtuaalisessa vierailussa

Helsingin tuomiokirkon päätorniin pääsee tutustumaan nyt virtuaalisesti.

Helsingin tuomiokirkon päätorniin pääsee tutustumaan nyt virtuaalisesti. (Kuva Niklas Chambers/ Zoan)

Virtuaalilasien avulla vierailija pääsee siirtymään kupoliin ja katsomaan maisemia neljään eri suuntaan.

TUOMIOKIRKKO Maisemien katselu Tuomiokirkon tornista on monen Helsingissä vierailevan turistin ja myös helsinkiläisten toivelistalla. Reitti ylös on kuitenkin ahdas ja vaivalloinen, joten turistikierroksia on mahdoton järjestää. Tänä kesänä ongelmaan on kuitenkin löytynyt ratkaisu, virtuaalitodellisuudessa tapahtuva vierailu.

Tuomiokirkossa vierailija voi pyytää kirkon infosta tai kirkon pihatasanteella olevasta Cathedral Shop Tapulista virtuaalilasit lainaan pientä maksua vastaan. Niiden avulla hän pääsee siirtymään kupoliin ja katsomaan maisemia neljään eri suuntaan.

Virtuaalitodellisuuteen on upotettu myös tietoa Tuomiokirkosta ja kirkon katonreunuksia kiertävistä apostolipatsaista. Kirkkoon ja sen ympäristöön voi pilottivaiheessa tutustua suomeksi ja englanniksi.

– Saamme useita kyselyjä, joissa toivotaan vierailua Tuomiokirkon pää- eli kellotorniin. Tämän pilottisovelluksen avulla uudenlaista teknologiaa hyödyntäen voimme paremmin palvella helsinkiläisiä ja turisteja. Heille tarjoutuu mahdollisuus ihastella kirkkoa, apostoleita ja maisemia poikkeuksellisen ylhäältä yli 80 metrin korkeudesta merenpinnasta, sanoo Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan vs. kirkkoherra Suvi-Päivi Koski.

Tuomiokirkossa vierailija voi pyytää virtuaalilasit lainaksi pientä maksua vastaan.
Tuomiokirkossa vierailija voi pyytää virtuaalilasit lainaksi pientä maksua vastaan. (Kuva Niklas Chambers/ Zoan)

Tämän VR-kokemuksen on toteuttanut helsinkiläinen virtuaalitodellisuusstudio Zoan, joka on rakentanut jo usean vuoden ajan Helsingin keskustaa virtuaalitodellisuuteen sekä tuottanut todellisuuteen perustuvia virtuaalielämyksiä esimerkiksi Kansallismuseolle ja Tallink-Siljalle.

– Virtuaalitodellisuuden käyttö on kasvussa myös matkailualalla. Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden avulla voi päästä vaikeakulkuisiin paikkoihin, kurkistaa historiaan tai tulevaisuuteen tai rikastaa kokemusta tarinoilla ja visuaalisilla elementeillä, kertoo Zoanin toimitusjohtaja Miikka Rosendahl.

Tuomiokirkon VR-kokemus on rakennettu 360-asteisista videoista ja sitä käytetään langattomilla Oculus Go -virtuaalilaseilla. Kokemus sopii aikuisille ja sen ikäisille lapsille, joilla VR-lasit pysyvät päässä. Tuomiokirkko on auki joka päivä kello 9–18, kesä-elokuussa puoleen yöhön.

Lue myös: Tiekirkot ovat avoinna kesäreittien varrella – mukana 266 kirkkoa Hangosta Utsjoelle

Kommentoi Facebookissa