Helsinki 1952 -juhlavuotta vietetään Olympiastadionilla – ikimuistoisista kisoista on 70 vuotta

Helsingin Olympiastadion vastaanotti urheilijat XV olympiadin kilpailuiden juhlallisissa avajaisissa 19.7.1952. (Kuva Stadion-säätiö/ Wellu Hämäläinen)

Juhlavuosi näkyy monenlaisina tapahtumina ja sisältöinä erityisesti juhlaviikolla heinäkuussa

OLYMPIASTADION Helsingin olympialaiset on merkittävin Suomessa koskaan järjestetty urheilutapahtuma. Vuonna 1952 järjestetyistä kisoista tulee kesällä kuluneeksi 70 vuotta. Helsingin Olympiastadion oli valmis vastaanottamaan urheilumaailman valiot XV olympiadin kilpailuiden juhlallisissa avajaisissa 19.7.1952.

Juhlavuosi näkyy Olympiastadionilla ja Urheilumuseossa monenlaisina tapahtumina ja sisältöinä. Juhlaviikolla heinäkuussa 2022 on ohjelmassa paljon maksuttomia vierailumahdollisuuksia. Päätapahtumana on 20. heinäkuuta stadionilla järjestettävä Olympiapäivä. Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa kaikenikäiset osallistujat pääsevät kokeilemaan erilaisia urheilulajeja ja liikunnan muotoja.

Olympiastadionin torni on avoinna koko vuoden stadionin aukioloaikojen mukaisesti. Myös Olympiastadionin suurtapahtumien järjestäjät kunnioittavat osaltaan juhlavuotta eri tapahtumissa. Monipuolisen ohjelman lisäksi stadionilla sijaitsevassa funkistyylisessä Bistro Stadionissa vierailijoille on tarjolla juhlavuoden makuja.

Juhlavuoden opastetuilla stadionkierroksilla uudistettuun stadioniin tutustumisen lomassa sukelletaan historiaan ja eletään uusiksi kisojen ikimuistoisia hetkiä. Helsinki 1952 -kierroksia järjestetään koko vuoden 2022 ajan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja esteettöminä kierroksina. Lapsille on suunnattu oma juhlavuoden kierros, Seikkailu Olympiastadionilla, jota suositellaan 5-12 -vuotiaille.

Helsingin olympialaiset ovat esillä myös Urheilumuseon päänäyttelyssä laajasti ja monipuolisesti. Urheilumuseon olympialaisiin liittyvästä esinekokoelmasta on näyttelyssä esillä kattava otos, jonka helmenä tuikkii hopeinen olympiasoihtu.

Näyttelyesineet, interaktiivinen älyseinä ja erilaiset sovellukset kertovat urheilun lisäksi elämästä Helsingissä olympialaisten aikana. Olympiakesän herättää henkiin restauroitu alkuperäinen värielokuva kilpailutapahtumista ja kisakaupungin tunnelmasta.

  • Helsinki 1952 -juhlaviikko 19.–24.7.2022

Lue myös: Peruskorjattu Olympiastadion näytti puutteensa – moni katsoja raivoissaan

Kommentoi Facebookissa