Peruskorjattu Olympiastadion näytti puutteensa – moni katsoja raivoissaan

Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus maksoi veronmaksajille yli 300 miljoonaa euroa

Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus maksoi veronmaksajille noin 350 miljoonaa euroa. (Kuva AOP)

Apea ilta Olympiastadionilla. Ukraina voitti Suomen 2-1, eivätkä oheispalvelut, kuten WC-tilat, olleet noin 336 miljoonalla eurolla peruskorjatulla Olympiastadionilla 2020-luvun standardien tasolla.

JALKAPALLO Helsingin Olympiastadion oli jalkapallopelissä täynnä ensi kertaa kahdeksaan vuoteen, kun Suomi kohtasi lauantaina miesten MM-karsintaottelussa Ukrainan. Tunnelma oli katsomossa upea, mutta stadionin ulkopuolella ja oheistiloissa maksavilla asiakkailla oli orpo oli.

Portteihin liittyneiden teknisen vian takia katsojat joutuivat jonottamaan ulkopuolella todella pitkään. Ei auttanut, että oli 45 minuuttia ennen ottelua paikalla, kuten Palloliitto oli ohjeistanut.

Tauolla nähtiin valtavia jonoja stadionin oheispalveluissa. Suurin farssi liittyi odotetusti vessoihin.

Etukäteen olikin tiedossa, että stadionin wc-tilat ruuhkautuisivat, kuten oli käynyt aiemmissa Huuhkajien kotipeleissä, joihin koronarajoitusten takia päästettiin vain muutamia tuhansia katsojia. Monilla hätä oli ottelun tauolla niin suuri, ettei vessaan ollut aikaa jonottaa, vaan pissalla käytiin stadionin pihalla aidan vieressä.

D-katsomon vieressä on kuulemma enemmän wc-tiloja. Ne eivät ruuhkautuneet tauolla.

Ongelmana vain oli, ettei moista suurempaa vessa-aluetta löytynyt stadionin opasteista, eikä valtaosalla katsojista ollut tietoa vessa-alueen olemassaolosta. Jalkapallopelin puoliaikatauko on muutenkin lyhyt ja kalliin lipun ostanut ei haluaisi käyttää aikaansa pelin aikana vessan etsimiseen.

Massatapahtumiin saapuva vaatii 2020-luvulla kunnollisia oheispalveluita. Noin 336 miljoonalla eurolla peruskorjattu Olympiastadion ei kyllä vastaa maailman modernien areenojen palvelutasoa.

Tuolla 336 miljoonalla eurolla olisi saanut kokonaan uuden stadionin, jonka ulkokuori olisi voitu rakentaa vanhan Olympiastadionin näköiseksi. Stadion haluttiin kuitenkin ”peruskorjata”, koska rakennussuojelijat pitivät sisärakenteiden säilyttämistä tärkeänä. Museoviraston ja rakennushistorioitsijoiden etu meni loppukäyttäjää eli tapahtuman maksavan asiakkaan edun edelle.

Poliittisen vastuun vessafarssista ja noin 336 miljoonan euron laskusta kantaa Paavo Arhinmäki, joka 2012 toimi vastuullisena ministerinä. Hän on pitänyt Olympiastadionin peruskorjausta parhaana poliittisena päätöksenään.

Jalkapallopelien yhteydessä mielellään linssiluteena esiintyvä Arhinmäki herättikin Olympiastadionilla lauantaina jopa raivoa. Julkisuudessa Arhinmäki ei ole osoittanut minkäänlaista katumusta sen suhteen, että peruskorjausprojektin lasku veronmaksajille ylitti tuplasti alkuperäisen kustannusarvion.

Moni poistui Olympiastadionilta apeana. Ukraina voitti Suomen 2-1 ja stadionin oheispalveluiden puutteet jäivät raivostuttamaan, kun lipusta oli maksanut ison hinnan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajille ikävä tappio – Markku Kanervalta perustelu yllättävästä taktiikastaan

Kommentoi Facebookissa