Helsinki Biennaali tuo kuvataiteilijat Vallisaareen kesällä 2020 – saari luo ainutlaatuisen mahdollisuuden

Helsinki Biennaali tuo kotimaisen ja kansainvälisen nykytaiteen kiinnostavimmat tekijät Vallisaareen.

Helsinki Biennaali tuo kotimaisen ja kansainvälisen nykytaiteen kiinnostavimmat tekijät Vallisaareen. (Kuva Helsinki Biennaali)

Ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma nostaa Helsinkiä entistä tunnetummaksi kuvataidekaupungiksi.

BIENNAALI Kansainvälinen nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali järjestetään ensimmäistä kertaa kesällä 2020 Helsingin Vallisaaressa. Biennaali esittelee kaupunkilaisille ja matkailijoille korkeatasoista kuvataidetta kansainvälisiltä huipuilta sekä Suomesta että maailmalta.

Taidetapahtuman kuratoinnista ja tuotannosta vastaa HAM Helsingin taidemuseo. Taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila iloitsee uudesta merkittävästä taidetapahtumasta.

– Suomessa tehdään ja esitellään kansainvälisesti kiinnostavaa nykytaidetta. Biennaali on upea mahdollisuus nostaa entistä paremmin esille suomalaisia nykytaiteilijoita, mutta yhtä lailla esitellä Helsingissä kansainvälisiä huippunimiä.

Helsinki Biennaali haluaa nostaa samalla koko Helsingin taidetarjonnan kansainvälisiin parrasvaloihin.

– Vallisaari on jännittävä ja kansainvälisestikin poikkeuksellinen kokeilualusta tuottaa uutta taidetta. Saari luo ainutlaatuisen ja erityisen mahdollisuuden yleisön ja taiteen kohtaamiseen, Tanninen-Mattila sanoo.

Helsinki Biennaaliin osallistuu noin 30 taiteilijaa, joiden nimet julkistetaan keväällä 2020. Taidetapahtuman pääkuraattoreina toimivat HAMin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari ja julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola. Taiteilijat on kutsuttu tuottamaan Vallisaareen uusia, saaren sisä- ja ulkotiloihin rakentuvia teoksia tai esittämään jo olemassa olevia töitään.

– Paikkasidonnaiset teokset ovat vuoropuhelussa saaren ja siitä kumpuavien aiheiden kanssa, sanoo Pirkko Siitari.

Vallisaaressa järjestettävä tapahtuma on osa Helsingin merellistä strategiaa, jossa kaupungin saaristoa tehdään vetovoimaiseksi ja merellisiä palveluita tuodaan entistä paremmin kaikkien ulottuville. Taidetapahtuma antaa jälleen uudenlaisen syyn tutustua kaupungin saaristoon. Helsinki Biennaali on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma.

Helsinki Biennaalin ytimessä on myös vastuullisuus. Pitkään sotilaskäytössä ollut ja yleisöltä suljettu Vallisaari on luontoarvoiltaan poikkeuksellisen rikas. Herkkä luonto asettaa taidetapahtumalle tarkat raamit, joista HAM huolehtii yhdessä Vallisaarta hallinnoivan Metsähallituksen kanssa. Taideteokset sijoitetaan saarelle luontoa kunnioittaen ja Metsähallituksen antamia reunaehtoja noudattaen.

  • Helsinki Biennaali Vallisaaressa 12.6.–27.9.2020.

Lue myös: Vuosikymmeniä suljetulta saarelta löytyy uhanalaista luontoa – ja hurjaa historiaa

Kommentoi Facebookissa