Vuosikymmeniä suljetulta saarelta löytyy uhanalaista luontoa – ja hurjaa historiaa

Tänä päivänä saarella saa kulkea vain merkittyjä reittejä pitkin ja kaivuutyöt sekä tulenteko ovat kiellettyjä.

Tänä päivänä saarella saa kulkea vain merkittyjä reittejä pitkin ja kaivuutyöt sekä tulenteko ovat kiellettyjä. (Kuva Juva Shipping)

Luonnonkaunis Vallisaari houkuttelee kävijöitä nähtävyyksillä ja uusilla palveluilla.

MATKAILU Viime kesänä Helsinki sai upean merellisen lisän retkeilykohteeksi aivan ydinkeskustan tuntumassa, kun Vallisaari aukesi yleisölle oltuaan Puolustusvoimien hallinnassa kymmeniä vuosia. Tulevana kesänä tämä kohde puhkeaa kukkaan ja houkuttelee käymään monine eri mahdollisuuksineen ja palveluineen.

Luonnonkaunis saari on täynnä houkuttelevia nähtävyyksiä aina 1500-luvulta lähtien, kun Kustaanmiekkaan rakennettiin ensimmäiset suojavallit. Vuosisatojen ja eri sotien yhteydessä saareen on muodostunut ainutlaatuinen infrastruktuuri, joka käsittää upeita historiallisia rakennuksia eri aikakausilta.

Vallisaaresta ja sen lähialueilta on tavattu kymmeniä uhanalaisia, silmälläpidettäviä tai luontodirektiivin lajia. Puhumattakaan luonnon muovaamista nähtävyyksistä, joita ovat muun muassa kallioluolastot, lehmuskujat ja suojeltu tervaleppäkorpi. Saari kuuluu myös Suomenlinnan Unescon maailmanperintökohteen suojavyöhykkeeseen.

Vuosisatojen ja eri sotien yhteydessä saareen on muodostunut ainutlaatuinen infrastruktuuri, joka käsittää upeita historiallisia rakennuksia eri aikakausilta kuten Aleksanterin patteri.
Vuosisatojen ja eri sotien yhteydessä saareen on muodostunut ainutlaatuinen infrastruktuuri, joka käsittää upeita historiallisia rakennuksia kuten Aleksanterin patteri. (Kuva Juva Shipping)

Pientä jännitystä saarelle saadaan historiallisen ja ikävän tapahtuman vuoksi, kun vuonna 1937 saarella sattui tuhoisa asevaraston räjähdys, jossa räjähteet levisivät ja hautautuivat ympäri saarta. Tänä päivänä saarella saa kulkea vain merkittyjä reittejä pitkin ja kaivuutyöt sekä tulenteko ovat kiellettyjä.

Saaren nykyinen omistaja Metsähallitus on solminut Juva Shipping Oy:n kanssa vuokrasopimuksen Vallisaaren ravintola- ja satamapalveluista. Juva Shipping operoi saarella myös ravintola-, yhteysliikenne- ja ohjelmapalveluita sekä retkisatamaa. Torpedolahden satama-aukiolle aukeaa toukokuun alusta ravintolatori.

Satamakahvilassa voi hienon merimaiseman lisäksi nauttia tarjoilusta 200-paikkaisella osittain katetulla anniskeluterassilla. Epic Foodsin upouudesta ravintolasta tarjoillaan kätevissä take away -rasioissa keitot sekä raikkaat salaatit tai valmiit picnic-eväät mukaan saarikierrokselle.

Torpedolahden satama-aukiolle aukeaa toukokuun alusta monipuolinen ravintolatori.
Torpedolahden satama-aukiolle aukeaa toukokuun alusta monipuolinen ravintolatori. (Kuva Juva Shipping)

Erityisesti lapsiperheitä huomioiva kioskikahvilan avataan noin 100 metrin päähän Torpedolahdelta. Terassi ja kymmenkunta sisäasiakaspaikkaa mahdollistavat luomuvirvokkeiden, vohveleiden, runsaan jäätelövalikoiman ja kahvilatuotteiden nauttimisen sisätiloissa vanhassa tiilirakennuksessa. Luotsipihan rannan tuntumasta löytyy vielä monipuolinen kahvila-kioski.

Vallisaaren nähtävyyksiin voi tutustua parhaiten osallistumalla opastetulle kierrokselle, joita tehdään sekä Vallisaaren että Kuninkaansaaren puolella. Kierrokset ovat pääsääntöisesti noin 1,5–3 tunnin mittaisia. Kierroksen voi varata yksityisesti omalle ryhmälle ja kesäsesonkina järjestetään myös valmiita kierroksia ennalta sovittuina kellonaikoina. Suurimmat opastoimijat saarella ovat Aarresaaret ja Ehrensvärd-seura.

Saareen pääsee usealla eri vesibussilla. Aava-Lines ajaa Kauppatorilta Suomenlinnan lautan vierestä suoraan Torpedolahden laituriin, JT-Lines operoi liikennettä Kauppatorin, Vallisaaren Luotsipihan laiturin, Lonnan ja Suomenlinnan välillä. Torpedolahden retkisatama palvelee omalla veneellä kulkijoita.

  • Vallisaari.fi -sivuille tarkennetaan kaikki palvelut niiden vahvistuttua.

Kommentoi Facebookissa