Helsinki saa kaataa likaisia lumikuormia mereen jatkossakin – uusi lupa on voimassa kahdeksan vuotta

Helsingin kaduilta kerättävät lumikuormat päätyvät vielä vuosia Suomenlahteen. (Kuvituskuva Fotolia)

Aluehallintovirasto on antanut ympäristöluvan Helsingin Hernesaaren lumenvastaanottopaikalle.

YMPÄRISTÖ Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 13.9.2023 myöntänyt Helsingin kaupungille määräaikaisen ympäristöluvan lumen kaadolle mereen. Lumen kaatamista mereen voidaan tehdä talvisin marraskuusta huhtikuuhun. Lupa on voimassa kahdeksan vuotta, 31.10.2031 saakka.

Lunta saa viedä Hernesaareen päivisin klo 7–22 enintään noin viiden kilometrin etäisyydeltä Helsingin keskustan ja Lauttasaaren alueelta. Yöllä lumikuljetukset on sallittu vain runsaan lumisateen – kertymä 10 cm – aikana ja kolmena yönä sen jälkeen.

Aluehallintovirasto huomauttaa, että ympäristöluvassa annetaan määräyksiä, joilla pyritään ehkäisemään ympäristölle aiheutuvia haittoja. Lumen kaatoalue on määrätty ympäröitäväksi verhopuomilla tai muulla rakenteella, jolla rajoitetaan roskaantumista. Merestä on poistettava roskia tarvittaessa viikoittain ja hiekotussepeliä kerran vuodessa. Helsingin kaupungin on lisäksi tutkittava kaadettavan lumen laatua.

Luvan mukaan kaupungin on myös tarkkailtava meriveden laatua kerran kuukaudessa otettavin näyttein. Lisäksi Länsisataman edustan merialueen laatua tarkkaillaan Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksymän yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Päätökseen saa hakea valittamalla muutosta 20.10.2023 saakka.

Ympäristöministeriön selvityksen mukaan normaalilumisena talvena Helsingin edustalla mereen päätyy tuhansia kiloja roskaa ja yli viisikymmentä miljoonaa mikromuovipartikkelia.

Lue myös: Helsingin kaupunki saa jatkaa lumen kaatamista mereen – ”Yksilöityjä havaintoja jätteistä ei tullut ilmi”

Kommentoi Facebookissa