Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä ylitti 17 miljoonaa

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi viime vuonna lähes viisi prosenttia edellisvuodesta.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi viime vuonna lähes viisi prosenttia edellisvuodesta. (Kuva Fotolia)

Yhä useampi kansainvälinen matkailija saapuu ensimmäiseksi Helsingin seudulle.

MATKAILU Kansainvälinen henkilöliikenne ja matkailu ovat kasvaneet reippaasti erityisesti Helsingin seudulla. Viime vuonna Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä ylitti 17 miljoonaa, ja Helsingin sataman kautta kulki lähes 12 miljoonaa matkailijaa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi viime vuonna lähes viisi prosenttia edellisvuodesta. Kansainvälisten lentojen matkustajien osuus oli 84 prosenttia eli yli 14 miljoonaa matkustajaa. Niiden matkustajamäärä on noussut koko 2010-luvun ajan keskimäärin viisi prosenttia vuodessa.

Lisääntynyt matkailu näkyy erityisesti majoitus- ja ravitsemisalan yritysten liikevaihdon kasvuna. Alan liikevaihto kasvoi viime vuonna 5,8 prosenttia, kun taas kasvu oli kaikilla toimialoilla kaksi prosenttia. MaRa-alan henkilöstömäärä lisääntyi lähes kolme prosenttia eli 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin kaikilla toimialoilla.

– Helsingin seudulle on tulossa runsaasti uutta majoituskapasiteettia, ja sille on myös kasvavaa kysyntää. Isojen kongressien ja muiden tapahtumien aikana on jo vaikeaa löytää hotellimajoitusta, toteaa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen.

Helsingin sataman kautta lähteneiden ja saapuneiden matkustajamäärä kasvoi viime vuonna kolme prosenttia lähes 12 miljoonaan. Suurin osa laivaliikenteen matkustajista on suomalaisia ja toiseksi suurin osa virolaisia. Muissa maissa, erityisesti Aasiassa asuvien matkustajien määrä on kuitenkin kasvanut nopeasti.

Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen osuus matkustajista oli 73 prosenttia. Tällä vuosikymmenellä Helsingin ja Tallinnan välinen liikenne on kasvanut keskimäärin 4,5 prosenttia vuodessa.

Länsisatama on jo Euroopan toiseksi vilkkain matkustajasatama Britannian Doverin jälkeen. Erityisesti työmatkaliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä on voimakkaassa kasvussa, ja työvoimaa liikkuu molempiin suuntiin. Uuden Länsiterminaali 2:n valmistuttua matkustajamäärien voidaan odottaa kasvavan yhä nopeammin kuluvan vuoden aikana, Pakarinen uskoo. 

Hotelliyöpymisten määrä Uudenmaan hotelleissa lisääntyi viime vuonna neljä prosenttia nousten 5,2 miljoonaan. Ulkomaisten vieraiden osuus yöpymisistä on lähes puolet, määrä nousi seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Ulkomaisten vieraiden kärkimaat olivat Saksa, Ruotsi, Venäjä, Iso-Britannia, Kiina ja Yhdysvallat.

Venäläisten hotellivieraiden yöpymiset ovat supistuneet alle puoleen vuodesta 2012, jolloin yöpymisiä oli yli 400 000 kappaletta, viime vuonna alle 200 000. Vähennys on kompensoitunut muilta alueilta, erityisesti Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta tulleella lisäyksellä.

Kommentoi Facebookissa