Mersu pistää vauhtia sähköautosuunnitelmiinsa

Mersu esitteli jo viimesyksyisessä Pariisin autonäyttelyssä Generation EQ -nimisen SUV-konseptin.

Mersu esitteli jo viimesyksyisessä Pariisin autonäyttelyssä Generation EQ -nimisen SUV-konseptin. (Kuva Mercedes-Benz)

Viiden vuoden sisällä lanseerataan ainakin 10 uutta mallia.

AUTOT Sähköautobuumi riehuu sen verran voimakkaana, että saksalaiset premium-valmistajatkaan eivät voi enää seurata sivusta Teslan ja kumppaneiden kasvua. Ensimmäisenä näille apajille ehti BMW, joka esitteli jo yli kolme vuotta sitten i3-sähköauton ja i8-hybridisportin.

Niiden myynti on kuitenkin ollut niin pientä, että seuraavan täysin omaleimaisen i-auton kehitykseen on otettu aikalisä, ja lähivuosina keskitytään perinteisempien mallisarjojen pohjalta tehtäviin hybrideihin ja sähkömalleihin. Arkkivihollinen Mercedes on kuitenkin eri linjoilla. Mersu lähti sähköautobuumin mukaan varsin myöhässä, mutta stuttgartilaiset aikovat tehdä lähivuosina huimia satsauksia sähkötoimisiin menopeleihin.

Mercedeksen emokonserni Daimler piti äskettäin vuotuisen yhtiökokouksensa, jossa se kertoi tulevaisuudensuunnitelmistaan sähköautojen suhteen. Alun perin saksalaisten piti esitellä vuoteen 2025 mennessä vähintään 10 uutta sähköautoa, mutta tätä aikataulua on nyt nopeutettu kolmella vuodella. Uudeksi tavoitteeksi on siis kerrottu jo vuosi 2022.

EQ-konseptin sisätiloissa on tavoiteltu futuristista ohjaamomallia.
EQ-konseptin sisätiloissa on tavoiteltu futuristista ohjaamomallia. (Kuva Mercedes-Benz)

Sähköautojen kehittämiseen investoidaan peräti 10 miljardia euroa, joten Mersu on tosissaan liikkeellä. Stuttgartilaiset tiedostavat, että painotusta on pakko siirtää bensa- ja dieselmoottoreista kohti sähköistä tulevaisuutta. Perinteisiä polttomoottoreitakin kehitetään entistä taloudellisemmiksi, mutta Mercedes myöntää itsekin, että kyse on enää välivaiheen teknologiasta.

Välivaiheen siirtymää auttaa myös jo nyt käytössä oleva pistokehybriditekniikka, jota hiotaan entistä tehokkaammaksi pian esiteltävän S-luokan faceliftin myötä. Mersun lippulaivan sähköavusteinen versio saa silloin akkuihinsa viimeisintä litiumioniteknologiaa, joka mahdollistaa noin 50 kilometrin puhtaasti sähköisen toimintasäteen.

Kaikki uudet sähköautot eivät kuitenkaan välttämättä ole Mercedeksen henkilömalleja, vaan kyse on koko Daimler-konsernista. Uutuuksien joukossa voi siis olla myös sähkötoiminen kuorma-auto, hyötyautoja ja jopa Daimlerin Kiinan divisioonan malleja.

Mercedes-Benzin EQ-konseptiin on suunniteltu myös induktiivista latausalustaa.
Mercedes-Benzin EQ-konseptiin on suunniteltu myös induktiivista latausalustaa. (Kuva Mercedes-Benz)

Mersu esitteli jo viimesyksyisessä Pariisin autonäyttelyssä Generation EQ -nimisen SUV-konseptin, joka antoi esimakua tulevan EQ-alabrändin sähköautoista. Valikoimaan kuuluu niin katumaastureita, sedaneita kuin kompaktiluokan autojakin, ja ensimmäiset täyssähköiset EQ-Mersut saadaan myyntiin vuonna 2019.

Niitä odotellessa Mercedes panostaa pistokehybrideihin, joita on tulossa lähes kaikkien mallisarjojen pohjalta. Lisäksi suunnitteilla on ns. mietoja hybrideitä, joiden tekniset vaatimukset on huomioitu saksalaisten uusissa kuusisylinterisissä rivimoottoreissa. Mersu ei siis halua sulkea vielä mitään teknologiaa pois, vaan merkki satsaa tässä vaiheessa sekä perinteiseen että tulevaan voimanlähdetekniikkaan.

Kommentoi Facebookissa