Henrik Dettmann lähtee – Susijengi 2020-luvulla kovien haasteiden keskellä

Henrik Dettmann on tehnyt merkittävästi työtä suomalaisen koripalloilun kehittämisen eteen (Kuva AOP)

Henrik Dettmann on tehnyt merkittävästi työtä suomalaisen koripalloilun kehittämisen eteen. (Kuva AOP)

Henrik Dettmann vetäytyy Susijengin peräsimestä 2022. Uusi päävalmentaja on Lassi Tuovi.

KORIPALLO Suomen Koripalloliitto tiedotti torstaina, että Henrik Dettmann toimii 2022 viimeistä vuotta Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajana. Dettmann jättää Susijengin ensi vuoden EM-kisojen jälkeen.

Yllätyksenä Dettmannin vetäytyminen päävalmentajan tehtävistä ei tullut. Sekään ei yllätä, että Dettmannin tilalle päävalmentajaksi tulee Lassi Tuovi, joka on Susijengin pitkäaikainen apuvalmentaja.

– Valmentajanvaihdos on oma rupeamansa, eikä se tapahdu yhdessä yössä. Syksyn 2022 EM-kisapaikan saavuttaminen takasi joukkueelle ja sen uudelle päävalmentajalle tarvittavan työrauhan tällaisen hallitun muutoksen toteuttamiseen, Dettmann kommentoi Koripalloliiton mukaan.

Tuovin pesti päävalmentajana tuo jatkuvuutta.

– Lassin valitseminen päävalmentajaksi osoittaa sitä, että Susijengi on prosessi, ei projekti. Meidän toimintaolosuhteissamme jatkuvuudella on valtavan suuri merkitys ja Lassin nimitys merkitsee prosessin siirtymistä sen seuraavaan vaiheeseen sellaisen valmentajan alaisuudessa, joka on ollut pitkään merkittävä osa kokonaisuutta, kommentoi koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara.

Dettmann, 63, ei poistu suomalaisesta koripalloilusta, eikä miesten maajoukkueestakaan. Hän jatkaa Koripalloliiton valmennuksen johtajana ja Susijengin valmennuksen apujoukoissa.

– Lassi saa Susijengissä hyvin hoidetun ryhmän johdettavakseen. Oma tuleva työnsarkani suomalaisen koripallon puolesta sijaitsee yhä useammin kulisseissa ja kabineteissa. Tulen tekemään yhdessä koko organisaation kanssa kaikkeni tukeakseni häntä tässä vaativassa työssä, Dettmann kommentoi.

Dettmann on toiminut Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajana 1992-1997 sekä 2004-2022. Hänen ensimmäisen pestinsä aikana Suomi selviytyi EM-kisoihin 1995. Toisen pestin aikana onkin tullut sitten menestystä roppakaupalla Suomen oltua mukana EM-kisoissa viidesti ja MM-kisoissakin kerran, joskin MM-kisapaikka hankittiin rahalla.

Tuovin komennossa Susijengiä odottavatkin sitten kovat haasteet. Petteri Koposen maajoukkueura päättynee pian ja kaukoheittoihin perustuvan pelitavan uusia merkittäviä toteuttajia pitäisi löytää. Vielä ei ole Susijengiin tullut Koposen tai Sasu Salinin veroisia korvaajia takakentälle.

Suomi on viime vuosina ollut miesten koripallossa harrastajamääriin nähden ylisuorittaja. Pelaajat joudutaan keräämään maajoukkueeseen kuitenkin pienestä massasta ja kapean pelaajamateriaalinsa takia Suomi antaa muille tasoitusta.

Lauri Markkasen ura jatkuu NBA:ssa. Maajoukkueturnausten karsintapeleihin hänellä ei ole mahdollisuuksia osallistua, jos pelejä ei pelata kesällä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomi hakee Susijengille jälleen EM-kotikisoja

Kommentoi Facebookissa