HIFK on SM-liigan jumbona – Ville Peltoselle vaadittiin jo potkuja

Ville Peltonen toimii HIFK:n päävalmentajana (Kuva: Liiga)

Ville Peltonen toimii HIFK:n päävalmentajana. (Kuva Liiga)

HIFK on viimeisenä sekä jalkapallon Veikkausliigassa että jääkiekon SM-liigassa.

JÄÄKIEKKO Helsingin IFK:n alkukausi SM-liigassa on yksi seuran pitkän historian surkeimmista. Pitää mennä vuosiin 1985 ja 1995, jotta löytää HIFK:lta tuloksellisesti yhtä heikon alkukauden.

HIFK:lla on viiden pelin jälkeen kasassa vain yksi voitto ja kolme pistettä. Joukkue on SM-liigan viimeisenä.

Lauantaina KooKoo jatkoi helsinkiläisten alamäkeä, kun se kävi hakemassa 5-1-vierasvoiton. Liigadatan mukaan KooKoo oli edellisen kerran johtanut HIFK:ta neljällä maalilla marraskuun 5. päivä 1989.

HIFK:n pukukopin ovi pysyi lauantain jälkeen pitkään kiinni. Mistä siellä puhuttiin, päävalmentaja Ville Peltonen?

– No, ihan voittavan jääkiekon lainalaisuuksista ja periaatteista, miten me haluamme pelata ja siitä tilanteesta, missä nyt olemme. Vakavasti keskustelimme. Jääkööt yksityiskohdat sinne koppiin, Peltonen sanoi Sport Contentille.

HIFK:n yli 7000-päinen kotiyleisö oli stadilaisten esityksiin pettynyt. Katsomosta kuului jo ”Peltonen ulos” -huutoja.

– Onneksi minulla on sen verran huono kuulo, että en sitä kuullut. Mutta ne kuuluvat varmasti tähän hommaan jollain tavalla. Otetaan ne vastaan ihan niin kuin kaikki muutkin huudot, Peltonen kuittasi huutelun.

HIFK:n joukkue ei ole kokematon. Joukkueessa on paljon kokeneita pelaajia, kuten vaikkapa maailmaa nähneet Ilari Melart ja Leijonien olympiavoittaja Iiro Pakarinen. He tietävät voittavan jääkiekon lainalaisuudet. Ovatko keinot kurssit kääntämiseen olemassa?

– Kyllä me tiedetään, mitä pitää parantaa ja miten pitää parantaa. Koko ajan teemme arjessa ja harjoituksissa töitä. Opetamme jäällä ja jään ulkopuolella pelaajia sen eteen, että hommat paranisi, Peltonen vastasi.

HIFK:n peli ei ole uomissaan, mutta suurin ongelma on maalinteon tehokkuus.

– Kyllä se tehottomuus vaivaa siihen nähden, miten me pystymme olemaan pelin päällä. Se on yksi asia. Toinen asia on se, että vaikka mitä taktiikkaa noudatetaan, niin aina siellä jäällä on yksilö, joka tekee maila kädessä ja ehkä kiekko lavassa niitä ratkaisuja. Ne ratkaisut on sitten kuitenkin aina kaikkien omia. Sen laatuun meidän pitää pystyä saamaan parannusta, Peltonen sanoi.

– Me olemme tällä kaudella ansainneet sitkeyden kautta yhden voiton viidestä ottelusta. Me voidaan kuvitella, että olisimme voineet voittaa jonkun toisenkin pelin. Tiedetään se, että jos me jatkamme kiekollisten ratkaisujen suhteen näin ja vastustaja tekee meille aika helppoja maaleja riistoista vähäisistäkin paikoista, niin sillä ei pitkälle pötkitä. Kärsivällisyyttä tarvitaan niiden ratkaisujen suhteen, milloin on paikka yrittää, milloin on paikka ottaa ehkä se minimiratkaisu, Peltonen analysoi.

HIFK:n otteissa on ollut ailahtelevuutta pelienkin sisällä. Välillä joukkue saa pitkiä painostusjaksoja, mutta sitten tulee pitkiä jaksoja, joissa se on tuuliajolla.

– Sekin pitää sanoa, että meidän pelaajat pelasivat tänään 30 minuuttia hyvin. Mutta sitten kun tullaan siihen hetkeen, että peliä ruvetaan oikeasti ratkomaan, niin me olemme olleet nyt sillä väärällä puolella, Peltonen sanoi.

HIFK on tehnyt nyt kahteen otteluun putkeen avausmaalin, mutta se ei ole tuottanut kaivattua buustia joukkueelle. Tai sitten on liian hyvinkin. HIFK:n selkä tuppaa suoristumaan, kun se pääsee johtoon. Peltonen tunnettiin pelaajaurallaan pelaajana, jonka selkä ei suoristunut missään vaiheessa. Sairastaako joukkue jonkinlaista luulotautia?

– Olet siinä asiassa aika hyvin jäljillä. Ehkä mä en tänään sitä ihan sillä tavalla nähnyt. Meiltä loppui maltti, joka on näissä peleissä valttia. Eilen saattoi käydä juuri niin kuin sanoit. Nämä ovat asioita, mitä opitaan kokemusten kautta, mutta kyllä meidän pitää katsoa peiliin ihan jokaisen. Ei tässä sarjassa pysty olettamaan yhtään mitään, oli tulos taululla sitten mikä tahansa. Koko ajan pitää olla läsnä ja pystyä suorittamaan jääkiekkoammattilaisen tasolla, mitä me tiedetään, että pelaajat kyllä pystyvät, Peltonen sanoi.

HIFK ei ole mestarijoukkue, mutta se on kaikille Liiga-joukkueille se vastustaja, jonka kaikki haluavat kaataa. Jopa enemmän kuin muut.

– Se on tiedossa ja se on kunnia-asia. Se on asia, jonka me perimme ja tiedämme, kun IFK:ssa ollaan. Se on sama juttu minkä tahansa muunkin maan sarjassa pääkaupunkiseudun joukkueen suhteen. Sielläkin on samanlaisia asetelmia. Meidän pitää ottaa siitä myös kaikki hyöty irti ja pystyä pelaamaan täydet 60 minuuttia. Tänään siitä viimeksi keskusteltiin, Peltonen kertoi.

Teksti Ville Hirvonen, Helsingin jäähalli

Lue myös: Roman Rotenbergin voittokulku jatkui surkean yleisömäärän edessä

Kommentoi Facebookissa