HIFK-pomo kiistää kohu-uutisen – ”Hallitus ei valitse”

HIFK on viimeksi voittanut Suomen mestaruuden 2011. (Kuva Liiga)

Jääkiekon SM-liigan kestoepäonnistuja HIFK laittaa kuvioitaan uusiksi.

JÄÄKIEKKO Helsingin IFK tuli torstaina ulos isoilla uutisilla. Seura nimitti torstaina uuden toimitusjohtajan ja uuden urheilujohtajan.

HIFK:n uutena toimitusjohtajana aloittaa norjalainen Alexander Sneen ja uudeksi urheilujohtajaksi on palkattu entinen huippupelaaja Janne Pesonen.

Pelaajauutisia torstain tilaisuudessa ei kuultu. HIFK:n joukkueen korostettiin olevan lähes valmis, mutta pelaajamarkkinoita tarkkaillaan vielä.

HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Jaakko Eskola ei lähtenyt torstaina avaamaan taloudellisia lukuja tarkemmin. Hän vaikeni myös pelaajabudjetista.

– Luvut eivät ole vielä valmiita eli tämän kauden tilinpäätös ei ole vielä valmis, Eskola sanoi Sport Contentille.

– Kaikki kuitenkin tietävät sen, että jos pudotuspelit päättyvät noin aikaisin, niin se iskee aikalailla talouteen. Samaan aikaan IFK on kehittänyt viime vuodesta lähtien meidän tapahtuma- ja ravintolatoimintaa, joka jollakin tavalla tukee taloutta, mutta eivät ne luvut nyt kauhean hyviä kyllä ole, Eskola sanoi suoraan.

Eskolan lausunnosta voi lukea paljon rivien välistä, vaikka hän ei suoraan ottanutkaan kantaa esimerkiksi pelaajabudjettiin.

– Sitä kautta pitää tietysti ottaa realiteetit huomioon ensi kautta ajatellen. Menestyksen kautta tulee tietysti enemmän sitä taloudellista pelivaraa.

Vanha sananlasku kuuluu kuitenkin niin, että rahaa pitää käyttää, jotta voi tehdä rahaa. Osakeyhtiön on tarkoitus tuottaa osakkailleen voittoa, mutta urheiluseura ei ole siinä mielessä ihan tavallinen osakeyhtiö, että siihen kytkeytyy myös urheilullinen menestys. Meneekö HIFK siis talous edellä vai urheilu edellä, Jaakko Eskola?

– Me emme pysty palkkaamaan pelaajia ja rakentamaan joukkuetta, joka voittaa Suomen mestaruuden, ellei meidän talous ole kunnossa. Ehkä lähden tässä siitä, että minua ei ole pyydetty HIFK:n puheenjohtajaksi urheilullisten ansioiden takia, vaan ihan joidenkin muiden ansioiden vuoksi. Itse haluan keskittyä siihen, että me saamme meidän talouden kuntoon pitkällä tähtäimellä niin, ettei se vaihtelisi niin paljoa sen mukaan, miten menestymme urheilullisesti. Samaan aikaan on sanottava, että olen työurani aikana rakentanut yhteisöjä, jotka ovat olleet voittavia. Osaan siis katsoa sen päälle, että kaikki meidän tekeminen on yhteistä, eikä siellä yksi henkilö ratkaise kaikkea. Mutta jos joku henkilö ei pelaa yhteisön eteen, niin sitten täytyy tehdä jotain, Eskola avasi.

Mikä ihmeen SAB?

HIFK ilmoitti torstaina myös perustaneensa asiantuntijaryhmän, jonka tarkoituksena on kehittää seuran urheilullista työtä. SAB:ta (Sports Advisory Board) johtaa puheenjohtajana Mika Kortelainen ja ryhmään kuuluvat myös entinen NHL-GM Jarmo Kekäläinen, huippupelaaja Mikael Granlund ja huippuvalmentaja, koripallon puolelta tuttu Henrik Dettmann.

Huomion arvoista kokoonpanossa on se, että kaikki toimivat käytännössä enemmän tai vähemmän ulkomailta käsin. Kekäläinen on Pohjois-Amerikassa, Granlund pelaa NHL:ssä ja myös Dettmannilla on virityksiä ulkomaille. Yhtälö kuulostaa vähintäänkin haastavalta.

– Se on hyvin tarkkaan mietitty, Eskola paalutti.

– Kävimme sitä hyvin tarkasti läpi sitä, että ketkä henkilöt voisivat toimia meidän apuna tässä. Olemme jo aiemmin käyttäneet useampia henkilöitä näissä keskusteluissa hyväksi. Kysyimme monilta eri henkilöiltä kiinnostaisiko heitä tällainen ja nämä kaikki herrat ilmoittivat, että he haluavat tulla mukaan. Kaikki sanoivat, että heillä on aikaa ja he haluavat tulla mukaan. Nykypäivänä ei ole enää niin väliä, missä nämä henkilöt ovat fyysisesti, vaan kaiken pystyy hoitamaan etäyhteyksillä, Eskola avasi.

”Hallitus ei valitse päävalmentajaa”

HIFK:ssa on ovi käynyt tiuhaan kevään pettymyksen jälkeen. Entinen urheilujohtaja Tobias Salmelainen lähti huhtikuussa ja toimitusjohtaja Markus Lindström sai pakata kamansa toukokuussa. Yksi asia kuitenkin on ja pysyy. HIFK:n valmennukseen ei koskettu.

HIFK:n päävalmentajana jatkaa edelleen Ville Peltonen, jolle sorvattiin kesken viime kauden kahden vuoden jatkosopimus. HBL kirjoitti viime kauden aikana, että Salmelainen olisi halunnut palkata ensi kaudesta alkaen Olli Jokisen HIFK:n uudeksi päävalmentajaksi, mutta hallitus oli asiasta eri mieltä. Salmelainen kommentoi myöhemmin myös itse, että hallitus päättää HIFK:ssa päävalmentajan. Eskola kiisti väitteen tiukasti.

– Hallituksen tärkein tehtävä on valita toimitusjohtaja. Tämän muutosprosessin aikana hallitus totesi, että nyt on syytä vaihtaa toimitusjohtaja. Toimitusjohtaja valitsee sitten yhdessä SAB:n kanssa urheilujohtajan ja hallitus hyväksyy sen jälkeen esityksen, joka meidän eteen tuodaan. Hallitus ei valitse päävalmentajaa. Päävalmentajan valitsee urheilujohtaja ja SAB yhdessä. Ei tässä tilanteessa hallituksen tehtävä ole valita päävalmentajaa, Eskola sanoi.

Ville Peltonen on ollut HIFK:n päävalmentajana nyt kolmen kauden ajan. Seura on sinä aikana ollut kerran välierissä, mutta ei ole saavuttanut yhtään finaalipaikkaa tai mitalia. Luotto on silti kova.

– Me luotamme Villeen ja myös Janne (Pesonen) luottaa Villeen. Janne istuu nyt alas Villen ja ennen kaikkea koko valmennusryhmän kanssa ja lähtee kehittämään sitä voittavaa kulttuuria, Eskola linjasi.

Haastattelu Ville Hirvonen, Helsinki

Lue myös: Leijonille katkera tappio tuomarimokan takia – Jukka Jalonen raivoissaan

Kommentoi Facebookissa