HIFK:n jalkapallohuligaanit tuomiolla oikeudessa – syytteessä myös uusnatsien kärkihahmo

Tammelan stadion kesäkuussa 2015. Vain muutamaa viikkoa aikaisemmin se oli joutunut olemaan poikkeuksellisen jalkapallohuliganismin näyttämönä.

Tammelan stadion kesäkuussa 2015. Vain muutamaa viikkoa aikaisemmin se oli joutunut olemaan poikkeuksellisen jalkapallohuliganismin näyttämönä. (Kuva Juhm)

Helsinkiläiset jalkapallofanit hyökkäsivät Tampereella järjestysmiesten kimppuun.

RIKOS Kaksi vuotta sitten, tarkemmin 14. toukokuuta vuonna 2015, Tammelan stadionilla Tampereella käytiin Veikkausliigan ottelu Ilves–HIFK. Ottelu päättyi tasalukemiin 1–1, mutta suomalaisen jalkapalloilun surulliseen historiaan sen vei puoliajalla tapahtunut välikohtaus.

Tammelan stadionin länsipäädyn katsomossa olivat palaneet kielletyt soihdut ja helsinkiläiskatsojat rähinöivät kentän kulmassa. Järjestyksenvalvojat pyrkivät ottamaan pahimmat huligaanit kiinni, jolloin HIFK:n kannattajat hyökkäsivät järjestyksenvalvojien päälle. Iskuja saivat järjestyksenvalvojista niin miehet kuin kaksi naistakin.

– Se oli täysin poikkeuksellista väkivaltaa.

– Iskuja tuli niskaan, ja ilmoja lyötiin pihalle. Pahin vamma oli olkapään meno sijoiltaan, jota ensin luultiin murtumaksi, turvallisuuspäällikkö Saija Maunonen kommentoi Iltalehdelle ja totesi, ettei ollut koskaan kokenut vastaavaa.

Myös poliiseja kivitettiin ja he ottivat puolisen tusinaa HIFK:n kannattajaa säilöön. Tapahtuneesta jäi todisteeksi valokuvia ja videoita, ja kun väkivalta selvisi HIFK:lle, seura irtisanoutui julkilausumassa väkivaltaisesta toiminnasta. Matkassa oli ollut noin 300 vieraskannattajaa, joista toki vain osa syyllistyi tapahtuneeseen.

”Valitettavasti Tammelassa kuitenkin on tapahtunut myös asioita, jotka eivät jalkapallokatsomoihin missään tapauksessa kuulu. HIFK tuomitsee yksiselitteisesti väkivallan, johon tietyt yksittäiset kannattajat ovat Tammelassa syyllistyneet.”

”Väkivaltaisesti käyttäytyneet henkilöt on pääosin tunnistettu, ja viimeisten tunnistamista jatketaan yhteistyössä Poliisin ja Ilveksen kanssa. HIFK tulee estämään näiden henkilöiden sisäänpääsyn jalkapallo-otteluihin väkivaltaisen käytöksen takia.”

Tunnistetut henkilöt saivat porttikiellon, ja loppuselvittely käydään keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa, kun HIFK:n jalkapallofanit ovat vastaamassa pahoinpitelysyytteisiin.

Tunnetuin vastaaja on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen näkyvä hahmo Jesse Eppu Torniainen, joka sai joulukuussa 2016 käräjäoikeudelta kahden vuoden vankeustuomion Helsingin rautatieaseman aukiolla tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Torniainen erottuu selvästi stadionilla kuvatulla videolla. Hän oli läsnä Tampereella myös viime lauantaina järjestetyssä uusnatsien mielenosoituksessa. Pirkanmaan käräjäoikeudessa Torniainen nähdään lisäksi uudelleen loppuviikosta, kun käsitellään Poliisihallituksen esittämää rekisteröimättömän uusnatsijärjestön Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamista.

– Katsomme Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja, joten kanteen nostaminen ja asian saattaminen tuomioistuimen arvioitavaksi toiminnan lakkauttamista varten on perusteltua, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa.

Väkivaltaan syyllistyneiden jalkapallohuligaanien saama porttikielto oli ilmeisesti vain vuoden mittainen, sillä Jesse Eppu Torniainen on sittemmin saanut osallistua aktiivisesti kannattajaryhmä Stadin Kingien toimintaan.

Paikallisottelussa HJK–HIFK hän oli 31.7.2017 mukana kantamassa HIFK:n banderollia ja esiintyy myös eturivissä kentän Pohjoispäädyssä sijaitsevassa HIFK:n kannattajakatsomossa IFK Klackenissa.

Torniainen näkyy freelance-urheiluvalokuvaajan kuvassa oikealla, tummansininen Adidas-huppari päällään. Kuvan näet klikkaamalla tästä.

  • EDIT: Pirkanmaan käräjäoikeus antaa jutussa tuomion 8.11.2017

Kommentoi Facebookissa