HIFK:n jalkapallojoukkueen uuden valmentajan filosofia – ”Suoraviivaisesti maalia kohti”

Teemu Kankkunen luotsasi A-pojat SM-pronssille ja nosti HIFK/2:n Kakkoseen.

Teemu Kankkunen luotsasi A-pojat SM-pronssille ja nosti HIFK/2:n Kakkoseen. (Kuva HIFK Fotboll)

Veikkausliigasta tippunut HIFK löysi uuden päävalmentajan ensi kaudeksi omasta organisaatiostaan.

JALKAPALLO Helsingin IFK:n miesten jalkapallon edustusjoukkue ilmoitti tällä viikolla uudesta päävalmentajavalinnastaan. Tähtirintoja luotsaa kaudella 2018 Teemu Kankkunen, joka toimi viime vuonna valmentajana seuran A-junioreissa ja Kolmosta pelanneessa kakkosjoukkueessa.

Pitkään seurassa työskennellyt Kankkunen, 37, sai viime kaudesta kiitettävät paperit. Hän luotsasi A-pojat SM-pronssille ja nosti HIFK/2:n Kakkoseen. Erityisesti jälkimmäinen saavutus painaa vaakakupissa paljon, kun pelaajat miettivät vaihtoehtojaan. Jos peliaikaa ei tule Ykkösessä, Kankkunen voinee luvata sitä sarjatasoa alempana.

Kankkunen toimi HIFK:n edustusjoukkueen valmennusryhmässä kaudet 2010–2015. Omalla peliurallaan 127 ottelua Ykkösessä Atlantiksen ja FC Viikinkien paidassa pelannut entinen toppari ei ole siis valmentajana mikään noviisi, vaikka ikää ei vielä liiaksi olekaan.

Kauden 2018 kattavan valmentajasopimuksen solminut Kankkunen toivoo HIFK:n pelaavan ensi kaudella puolustusvoittoista, mutta myös viihdyttävää jalkapalloa. Sellaista futista, mitä punapaidat pelasivat sensaatiomaisella nousukaudella 2014 Ykkösessä.

– Kaikki perustuu hyvään puolustuspeliin tietysti, ja siitä sitten hyvään tilanteenvaihtojalkapalloon. Tietyllä tapaa suoraviivaisesti mennään maalia kohti, kun se on mahdollista ja järkevää. Me haluamme mennä eteenpäin, Kankkunen avasi pelifilosofiaansa.

– Totta kai pallonhallinta on tärkeä asia, mutta on ihan selvä juttu, että meidän pitää mennä eteenpäin. Olimme hyviä siinä kun nousimme liigaan. Se oli IFK:n näköistä jalkapalloa silloin, ja toivottavasti nähdään samannäköistä tulevaisuudessa.

Tiedostustilaisuudessa selvisi, että HIFK:lla on ensi kaudeksi kasassa vasta neljä pelaajasopimusta. Varmoja jatkajia ovat nuoret Tommi Jyry, Nicolas Saira, Abaas Ismail ja Antti Ulmanen.

Kankkunen ei ole vielä soitellut tuntemilleen pelaajille, sillä hänen pestinsä päävalmentajana haluttiin – seurankin toiveesta – pitää salassa maanantaihin asti.

Kankkunen kertoi aloittavansa soittokierroksen pelaajien kanssa heti.

– Paljon töitä on edessä, mutta mikäs sen hienompaa, lempinimeä ”Tema” totteleva Kankkunen hymähti.

Kankkunen ei osannut vielä sanoa, koska HIFK aloittaa joukkueharjoitukset. Tarkoituksena on päästä tositoimiin pian.

– Toivon, että viikon kahden kuluttua saataisiin homma käyntiin, mutta ensin pitää tietysti saada sinne sen verran kundeja, että siinä on jotain järkeä – ettei siellä pelata kolme vastaan kolme.

Hän uskoo HIFK:n vetovoimaan, vaikka talousvaikeuksistaankin tuttu stadilaisseura ei kovin vakuuttavan näköistä futista viime kaudella pelannut.

– Olemme pääkaupunkiseudulla Ykkösen joukkue, ja pystymme tarjoamaan myös Kakkosen joukkueen, niin uskoisin näin, että meille on kyllä tulijoita. Se jää nähtäväksi.

Hän on edelleen vetänyt harjoituksia A-junioreille. Nuorisoryhmän pelaajista osa on ilmaissut halunsa ja motivaationsa nousta edustuksen harjoitusrinkiin. Myös Kakkoseen nousseesta joukkueesta osa haluaa yrittää läpimurtoa. Ykkösen tason pelaajien mielipiteet kuitenkin uupuvat yhä.

HIFK:n päävalmentajaksi huhuttiin aiemmin Suomen A-maajoukkueen entistä luotsia, pitkällä peliurallaan muun muassa Englannin, Skotlannin ja Ranskan jalkapalloliigoissa pelannutta Mixu Paatelaista.

HIFK:n visiitti nykymuotoiseen Suomen jalkapalloliigaan kesti kolme vuotta. Tähtirintojen putoaminen takaisin Ykköseen sai sinettinsä, kun se hävisi nousukarsinnoissa FC Hongalle vierasmaalisäännöllä.

HIFK:n isännöimä ensimmäinen osaottelu päättyi 0–0. Toinen osaottelu päättyi puolestaan 1–1-tasapeliin. Ilari Äijälä vei Hongan johtoon 28. minuutilla. Pekka Sihvola tasoitti ottelun yliajalla.

HIFK:lla oli päättyneellä kaudellaan riveissään monia entisiä jo parhaat päivänsä nähneitä huippupelaajia, kuten Englannin Valioliigan ja Saksan Bundesliigan joukkueissa pelannut Mikael Forssell, Juho Mäkelä ja Mika Väyrynen, joka joutui olemaan paljon sivussa loukkaantumisten takia. Joukkuetta valmensi entinen Suomen maajoukkueen päävalmentaja Antti Muurinen.

Kommentoi Facebookissa