HIFK:n konkari palasi Veikkausliigaan pitkän suostuttelun jälkeen – ”En olisi kyllä ikinä uskonut”

Lempinimeä "Skele" totteleva Tuomas Aho on HIFK:n kannattajille ja pelaajille tuttu mies.

Lempinimeä "Skele" totteleva Tuomas Aho on HIFK:n kannattajille ja pelaajille tuttu mies. (Kuva AOP)

Tuomas Ahon uran piti loppua viime kauteen, nyt hän on jo 364 liigapelin mies.

JALKAPALLO HIFK on kärsinyt kesällä puolustajavajeesta. Varsinkin heinäkuun lopulla pelattu Helsingin paikalliskamppailu HJK:ta vastaan tuotti päävalmentaja Antti Muuriselle harmaita hiuksia. Laitapuolustaja Matias Hänninen oli pelikiellossa ja laidan yleismies Tommi Vesala sekä topparit Pauli Kuusijärvi ja Kim Raimi olivat kaikki vammojen takia sivussa.

Vain muutama päivä punapaitojen 0–2-paikallispelitappion jälkeen seura tiedotti tehneensä loppukauden sopimuksen Tuomas Ahon, 36, kanssa. Aho ehti pelata aiemmin tällä kaudella maamme seitsemännellä sarjatasolla Jaalan Voimassa.

Lempinimeä ”Skele” totteleva Aho on HIFK:n kannattajille ja pelaajille tuttu mies, sillä hän päätti pitkän pelaajauransa juuri HIFK:ssa viime kaudella. Tai niin oli ainakin tarkoitus, kunnes Muurinen ja kumppanit kosiskelivat häntä palaamaan HIFK:hon hätäavuksi.

– Kerkesin kieltäytyä useamman kerran, mutta enää en kehdannut kieltäytyä, HIFK:ta myös kaudella 2015 edustanut Aho kertoi.

Hän on ehtinyt pelata tällä kaudella kahdessa ottelussa. Elokuun alussa pelatussa taistossa Interiä – 0–3-tappio – vastaan hän tuli kentälle toisella jaksolla. VPS:aa vastaan hän pääsi ensimmäisen kerran avaukseen, ja heti alkoi tulla tulosta. HIFK voitti silloisen sarjakakkosen toisen puoliajan loppukirillä 2–1-lukemin.

Täysi pistepotti oli tähtirinnoille elintärkeä henkisellä puolella. Edellisestä voitosta oli ehtinyt kulua 1,5 kuukautta, eikä voittoja ollut tullut koko kaudella kuin kaksi. Samalla ero sijan alempana – sarjajumbona – olevaan JJK:hon venyi kahdeksaan pisteeseen.

Veikkausliigassa jo vuonna 1999 debytoinut Aho pelasi VPS:aa vastaan täydet minuutit ja oli syystäkin tyytyväinen pelin jälkeen. Avausjakson perusteella HIFK:lle ei ollut luvassa pistettäkään, mutta toisella jaksolla tullut Jukka Halmeen tasoitusmaali toi uutta puhtia kotijoukkueen tekemiseen.

– En olisi kyllä ikinä uskonut, että olisin tullut takaisin, mutta siihen peilaten mitä tuossa on ehtinyt treenata ja tekemään, niin yllättävän hyvältä tuntui. Futis on kivaa, ei siitä pääse mihinkään, Aho hymyili.

– Kolme pistettä, ei siinä ollut muuta tavoitetta.

Kun Aho, nyt 364 liigapelin mies, palasi noin kaksi viikkoa sitten HIFK:n harjoituksiin, pukukopissa oli ”alakuloinen ja stressaantunut” joukkue. Hän uskoo tuoreimman voiton tuovan paljon uskoa stadilaisten tekemiseen.

– Yhdessä päätettiin, että mitä niitä pisteitä tulee, niin uskalletaan yrittää ja tehdä niitä asioita mitä ollaan treenattu. Sieltä tulee peli-ilo ja itseluottamus. Kokenut joukkue, mutta siellä on muutama nuori pelaaja kenellä on itseluottamus ollut vähän hakusessa.

Espanjan jalkapalloliigaan tai muihin Euroopan huippusarjoihin 189-senttinen Aho ei koskaan urallaan murtautunut, mutta yksi pesti tuli ulkomailta. Hän edusti perinteikästä tanskalaisseuraa Århusia reilun vuoden ajan siirtyessään seuraan alkuvuodesta 2005. Aho on edustanut urallaan myös muun muassa MyPaa ja HJK:ta.

Kommentoi Facebookissa