MAATALOUS Pyhäjokisen Toni Kippolan tie isännäksi alkoi vuonna 1995, jolloin metsuriksi kouluttautunut Toni osti kotitilan sisaruksiltaan. Rautalaksi nimetyllä tilalla oli tuolloin muutama hehtaari peltoa ja vähän metsää.
– Lähdin kehittämään tilan toimintaa pienin askelein. Kävin kymmenen vuoden ajan vielä vieraan töissä, mutta tavoitteena kuitenkin oli, että siirryn jossakin vaiheessa päätoimiseksi isännäksi.
Metallimiehenä työskennellyt Toni toteutti unelmistaan tärkeimmän vuonna 2005, jolloin reissuhommat saivat jäädä ja Tonista tuli tilan päätoiminen isäntä. Jo seuraavana vuonna tilalla pyörähti käyntiin myös emolehmätuotanto.
Lihakarjaroduksi valikoitui highland ja vuotta myöhemmin Toni hankki rinnalle myös herefordia. Tonin isännöimä emolehmätila siirtyi viisi vuotta sitten sekä karjan että peltojen osalta luomutuotantoon.
– Tämä osoittautui kaikin puolin järkeväksi ratkaisuksi. Siirtymistä tukivat riittävien peltopinta-alojen lisäksi myös hyvät luonnon tilassa olevat laitumet.
Toni luonnehtii emolehmäkasvatusta muutenkin hyvin luonnon läheiseksi tuotantomuodoksi.
– Alkuperäisrodut ovat tottuneet elämään luonnossa ja pärjäävät kehittyneiden ominaisuuksiensa puolesta vaatimattomissakin olosuhteissa.

Vaatimattomatkin olosuhteet kelpaavat
Tonin mukaan highland ja hereford ovat kasvatettavina ihanteellisia. Englannista, Herefordshiren maakunnasta lähtöisin oleva karja on rauhallinen ja kestävä rotu, jolla on myös hyvät emo-ominaisuudet.
Highland cattlen eli ylämaan karjan juuret juontavat Skotlantiin. Pienikokoinen ja pitkäsarvinen highland tunnetaan erityisesti pitkästä karvastaan.
Tiheän aluskarvan ja paksun nahkansa ansiosta highland on erittäin säänkestävä ja tulee näin ollen toimeen vaatimattomissakin olosuhteissa. Luonteeltaan rotu on rauhallinen, peloton ja omistajaansa helposti kiintyvä.
– Karja ei vaadi ominaisuuksiensa takia suuria investointeja esimerkiksi rakennuksiin. Meillä on toki halli, kuiva makuualusta ja tarvittavia tuulensuojia, mutta parhaiten vapaana ja luonnonmukaisesti laumassa liikkuva karja viihtyy kuitenkin ulkona, Toni tietää kertoa.
Laiduntaminen on emolehmille erittäin tärkeää. Toni on hankkinut muutamia maisemanhoitokohteita, sillä emolehmätuotannon kannattavuus perustuu hyvin pitkälle tehokkaaseen laiduntamiseen.
– Luonnon laidunten tarjoamat antimet ovat tärkeä osa myös ketjun loppupäätä eli ympäristöystävällisesti tuotettua lihaa.
Laidunkauden ulkopuolella ruokinnan keskiössä on vastaavasti laadukas ja pyöräpaaliin tehty korsirehu.

Monipuolisuus tukee kannattavuutta
Rautalan tilalla on tällä hetkellä 45 emolehmää ja karjan kokonaismäärä on lähes 120. Määrä pysyy ennallaan, mutta rodun suhteen olen tekemässä pieniä muutoksia.
– Emojen pitkäikäisyydestä huolimatta olen päättänyt luopua highlandin kasvatuksesta ja siirtyä kokonaan nopeampikasvuiseen herefordiin. Siirtyminen tapahtuu kuitenkin pikkuhiljaa.
Vaikka tilan päätuotantosuuntana säilyy edelleen naudanlihatuotanto, niin tilan kokonaisrakennetta tukevat myös viljanviljely, metsätalous sekä koneurakointi.
– Nykypäivänä on otettava kaikki huomioon ja pyrittävä rakentamaan tila mahdollisimman monen tukijalan varaan. Pidän kuitenkin tärkeänä, että toiminnot kannattelevat toisiaan, sillä yhden miehen yrityksessä monipuolisuudella on suora yhteys kannattavuuteen.

Kommentoi Facebookissa