Kirkosta erosi jälleen ennätysmäärä ihmisiä – tämä pappi saa miehet lähtemään

Pastori Marjaana Toiviainen on osallistunut useisiin Ylen ohjelmiin. Hän osallistui myös pakkopalautuksia vastustaviin mielenosoituksiin ja sai miehet eroamaan kirkosta ennätystahtiin.

Pastori Marjaana Toiviainen on vieraillut useissa Ylen ohjelmissa. Hän osallistui myös pakkopalautuksia vastustaviin mielenosoituksiin ja sai miehet eroamaan kirkosta ennätystahtiin. (Kuva Yle live-Battle)

Alkuvuodesta kirkosta eronneiden joukko on 2000-luvun kolmanneksi suurin piikki.

KIRKKO Lokakuussa 2010 Ylen Ajankohtainen kakkonen järjesti keskusteluohjelman homoseksuaalien oikeuksista. Homoillan nimellä kulkeneen ohjelman jälkeen kirkosta erosi noin 40 000 ihmisistä enemmän kuin edellisenä vuonna, kirkosta lähteneiden määrä lähes kaksinkertaistui.

Teemaillassa mukana ollut kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen puolusti keskustelussa Raamatun mukaista avioliittomallia. Kun Räsänen oli viikon kuluttua uudelleen televisiossa, internetissä syntyi jälleen uusi vuorokauden ennätyspiikki kirkosta eroamisessa.

Lähes mikä tahansa mitä Päivi Räsänen tuolloin sanoi, sai ihmiset eroamaan kirkosta. Kansanedustaja ei kuitenkaan edes edustanut kirkkoa, hän oli poliitikko. Myös kristillisdemokraatit saivat samalla noin tuhat uutta jäsentä.

Eroakirkosta.fi-palvelun mukaan kirkosta eronneista vain kolmannes viittasi motiivina olleen keskustelu homojen oikeuksista. Useimmilla syy olikin raadollisempi, kirkollisveron maksaminen tai yksinkertaisesti vain uskon puute.

Avioliittolaista pakolaisasioihin

Tämän vuoden tammi-kesäkuussa Eroakirkosta.fi-palvelussa tehtiin noin 17 000 ilmoitusta valtionkirkoista eroamisesta. Määrä on 2000-luvun ensimmäisten vuosipuoliskojen kolmanneksi suurin. Eroajien ikä- ja sukupuolijakauma noudattaa aiempia vuosia. Puolet eroajista on alle 30-vuotiaita, naisten osuus on hieman yli 45 prosenttia.

Homoiltaan liittyvä tasa-arvoinen avioliittolaki on jo hyväksytty, mutta merkittävä ryhmä palautteissa kritisoi silti kirkon suhtautumista avioliittolakiin. Toisten mielestä kirkko suhtautuu liian kielteisesti samaa sukupuolta oleviin pareihin, toiset taas kertovat kirkon olevan liian myötämielinen.

– Kirkon kaikki toiminta lisää eroja, summaa Eroakirkosta.fi-sivuston tiedottaja Kaj Torrkulla.

Kyse on lähinnä siitä, mihin ryhmiin eropiikki kulloinkin osuu voimakkaimmin. Palvelun saamissa palautteissa näkyy nyt kirkon suhtautuminen pakolaisiin. Erityisesti miesten osuus korostui palautteissa, joissa kritisoitiin kirkon suhtautumista pakkopalautuksiin.

– Jos katsotaan esimerkiksi päivää, jolloin uutisoitiin pakkopalautuksia Afganistaniin vastustavasta papista, kasvoi miesten osuus 69 prosenttiin eroajista, kun se tavallisesti on alle 55 prosenttia. Tämä olikin ennätys kirkosta eronneiden miesten osuudessa, sanoo puolestaan tiedottaja Jori Mäntysalo Iltalehdelle.

”Pappi kiljui poliisien ajavan ylitse”

Kyseinen pappi on Oulunkylän seurakunnan pastori, VTM Marjaana Toiviainen. Hänen ristiriitoja herättäneestä toiminnastaan turvapaikanhakijoiden palauttamista vastustaneissa mielenosoituksissa tehtiin 26 kantelua Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin.

Toiviainen on sittemmin muun muassa jakanut ohjeita, kuinka voi estää lentokoneen lähdön jos huomaa koneessa olevan mukana kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Hän pääsi myös Ilta-Sanomien päätoimittajan Ulla Appelsinin kolumniin.

”Ainakin yksi pappi konkreettisesti yritti estää viranomaistyötä pyrkimällä Metsälän säilöönottoyksikössä pysäyttämään poliisiajoneuvon. Pappi kiljui poliisien ajavan hänen ylitseen ja yritti provosoida konfliktin.”

Appelsinin huhtikuinen kirjoitus Tragedia, josta arkkipiispa ei twiitannut aiheutti toisen selkeän nousun kirkosta eroamisessa. Appelsin arvosteli suvaitsevaisena pidettyä arkkipiispa Kari Mäkistä, jonka ajatuksista voit lukea Päivän Lehden aikaisemmasta artikkelista klikkaamalla tästä.

Eroakirkosta.fi arvioi, että kirkosta eroaa tänä vuonna noin 51 000 jäsentä. Jos arvio toteutuu, vuodesta tulee kirkon jäsenkehityksen kaikkien aikojen kolmanneksi synkin. Tämä johtuu siitä, että kuolleiden ja kastettujen erotus on entistä suurempi ja se vähentää jäsenmäärää eroamisten lisäksi.

  • Lähde Eroakirkosta.fi

Kommentoi Facebookissa