Hiihdon maailmancupin kisoja peruttu – miten käy Riitta-Liisa Roposen olympiamatkan?

Iivo Niskanen on Suomen viimeisin olympiavoittaja. (Kuva All Over Press)

Koronapandemian myötä kaksi viimeistä Pekingin olympialaisia edeltävää hiihdon maailmancupin viikonloppua on peruttu. Mahdollisuuksia olympianäyttöihin ei välttämättä enää ole.

HIIHTO Kansainvälinen hiihtoliitto FIS vahvisti maanantaina, että maailmancupin kisat Slovenian Planicassa 23.-24. tammikuuta on peruttu. FIS ilmoitti tehneensä ratkaisunsa koronapandemiatilanteen vuoksi.

Jo aiemmin peruttiin Ranskassa Les Roussessa ensi viikonloppuna ohjelmassa olleet maailmancupin kisat. Syynä oli tässäkin tapauksessa koronapandemia.

Kahden maailmancupin kisaviikonlopun peruminen merkitsee, ettei suomalaishiihtäjille tule enää näyttöpaikkoja ennen olympiavalintoja. Olympiavalinnat on tehtävä viimeistään 24. tammikuuta.

Suomen olympiajoukkueeseen maastohiihtoon on jo valittu Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen, Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen. Muista valinnoista tiedotetaan tiistaina, mutta silloinkin sekä miehissä että naisissa jätetään yksi paikka vapaaksi.

Suomen hiihtoliitto odottaa vielä tietoa, tuleeko Planican tilalle korvaava kisa. Jos ei tule, tehdään valinnat kauden aiempien näyttöjen perusteella.

Riitta-Liisa Roposen osalta tilanne on heikko. Viime talvena MM-kisoissa loistanut Roponen, 43, keskeytti Tour de Skin, eikä hänellä välttämättä ole mahdollisuutta enää todistaa olevansa olympiakelpoisessa kunnossa.

Olympiavalintoihin liittyy paljon erimielisyyksiä. Penkkiurheilijoiden lisäksi valintoja tulevat kritisoimaan myös hiihtäjät. Suomen Hiihtoliittoa arvostellaan sprinttihiihtäjien aliarvostamisesta.

Joka tapauksessa maastohiihto on Pekingin kisojen mitalitoiveiden osalta Suomen ykköslaji ja mahdollisen olympiamenestyksen myötä kritiikki unohtuu nopeasti. Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski matkaavat Pekingiin merkittävinä mitalisuosikkeina. Lisäksi Suomella on hyvä mitalisauma viesteissä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen menestys mäkiviikolla – Turkin ykkösmäkikotka päihitettiin täpärästi

Kommentoi Facebookissa