Hiihtäjä Ari Luusua kärähti dopingista

Kuva: Fotolia

Maastohiihtäjä Ari Luusua lopetti uransa viime syksynä. Nyt paljastui, että hän oli kärähtänyt hieman aiemmin dopingista.

HIIHTO Suomalaisen maastohiihdon dopingpainajaiset saivat jatkoa, kun maanantaina vahvistettiin, että Ari Luusua kärähti viime kesänä dopingista. Urheilun oikeusturvalautakunta piti voimassa Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan 1. maaliskuuta antaman päätöksen koskien Luusualle määrättyä neljän vuoden kilpailukieltoa.

Luusuan 20. heinäkuuta 2021 kilpailun ulkopuolella antama dopingnäyte sisälsi urheilussa kiellettyjä aineita. Hän sai itse tiedon positiivisesta testituloksesta 27. elokuuta ja hänet määrättiin heti väliaikaiseen urheilun toimintakieltoon.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunta antoi päätöksensä tapauksesta 1. maaliskuuta. Sen jälkeen Luusua valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Luusuan näytteestä löydettiin drostanolonin aineenvaihduntatuotetta, joka kuuluu Maailman antidopingtoimisto WADAn Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2021 -luettelossa ryhmään S1. anaboliset aineet. Lisäksi löytyi meldoniumia, joka kuuluu saman luettelon luokkaan S4.3 hormoneihin ja aineenvaihduntaan vaikuttavat modulaattorit.

Luusua ei itse kommentoinut käryään julkisesti. Hän ilmoitti viime syyskuussa lopettavansa uransa ja nauttivansa perhearjesta, joka meni kuulemma huippu-urheilijan elämän edelle.

Urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisu vahvistaa Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksen, jonka mukaan Luusua on sitoutunut sekä Suomen että Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) antidopingsäännöstöön. Päätöksessä Luusuan katsotaan rikkoneen Suomen antidopingsäännöstön kohtaa 2.1 urheilijalta otetussa näytteessä on kiellettyä ainetta, sen aineenvaihduntatuotteita tai merkkiaineita. Luusua ei ole osoittanut dopingrikkomuksen tahattomuutta.

Kumpikaan aine ei ole erikseen määritelty aine. Ne ovat kiellettyjä kaikkina aikoina.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: ”Talonmies antoi väärän piikin” – mikä oli 35 vuoden takaisen dopingskandaalin totuus?

Kommentoi Facebookissa