Hiihtoliitolta karu tiedote – kovat säästötoimet

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat järjestettiin 2023 Sloveniassa Planicassa. (Kuva FIS)

Hiihtoliitto säästää 400 000 euroa. Henkilöstöä lomautetaan 4-8 viikon ajaksi.

HIIHTO Suomen Hiihtoliitto ry tiedottaa, että sen muutosneuvottelut on saatu päätökseen. Lisäksi liiton kaupallisen markkinointiyhtiön Nordic Ski Finland Oy:n toimenpiteet taloustilanteen sopeuttamiseksi määritelty.

Muutosneuvotteluissa määritellyillä toimenpiteillä tavoitellaan taloustilanteen tasapainottamista hieman yli 400 000 eurolla tilikauden loppuun 31.10. mennessä. Toimenpiteet koskevat koko Hiihtoliiton ja Nordic Ski Finlandin henkilöstöä sekä toimintoja, ja niiden vaikutus ulottuu myös tulevalle tilikaudelle.

Neuvotteluiden seurauksena Hiihtoliitto ry:n sekä Nordic Ski Finland Oy:n henkilöstö lomautetaan tehtävästä riippuen 4–8 viikon ajaksi. Henkilöresursseja supistetaan yhteensä kolmen henkilötyövuoden verran kohdentuen markkinointi- ja viestintäsektorille (1 HTV), talous- ja henkilöstöhallintoon (1 HTV) sekä seurapalveluihin (1 HTV).

Lisäksi maajoukkueiden leirityksiä supistetaan ja valmennus- sekä kilpailutoimintaan kohdennetaan säästötoimenpiteitä soveltuvin osin. Toimenpiteet koskevat yhteensä 29 Hiihtoliitto ry:n työntekijää sekä neljää Nordic Ski Finland Oy:n työntekijää.

– Olemme joutuneet tekemään vaikeita päätöksiä muutosneuvotteluiden aikana, ja tämä on ollut raskasta aikaa koko organisaatiolle. Nyt tehdyt päätökset ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta turvaamme toimintamme ja toimintaedellytyksemme myös tulevaisuudessa. Tilanne vaatii paljon koko organisaatiolta mutta uskomme, että nyt tehdyillä päätöksillä säästötavoite toteutuu ja pystymme luomaan paremmat edellytykset myös strategiassamme määritettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi, kertoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Muutosneuvotteluiden ja säästötoimenpiteiden taustalla ovat taloudelliset vaikuttimet. Yleinen hintatason nousu on vaikuttanut kokonaiskulujen ennakoitua suurempaan kasvuun.

Toimenpiteet eivät Hiihtoliiton mukaan vaaranna urheilun ydintoimintoja, vaikka säästötoimenpiteet vaikuttavatkin esimerkiksi leirityspäivien määrään.

– Yhteiskunnallinen tilanne on auttamatta heijastunut toimintaamme. Huippu-urheilu on meille merkittävä tulovirta mutta myös iso investointierä. Yleinen hintatason ja esimerkiksi lento- sekä majoituskustannusten nousu on vaikuttanut kokonaiskulujen ennakoitua suurempaan kasvuun. Vaikka tulorakenteemme kumppanuuksien osalta on parempi kuin pitkään aikaan, tulomme eivät ole kasvaneet kulujen kanssa samassa suhteessa. Tästä syntyy ero, mikä meidän täytyy paikata. Samalla suurtapahtumien kolmanneksi kivijalaksi rakennettu Helsinki Ski Weeks ei ole ollut taloudellisesti kannattava, vaikka se onkin tapahtumana saanut erinomaista palautetta.

– Huippu-urheilussa sopeutustoimet vaikuttavat leirityspäivien määrään, mutta samaan aikaan pyrimme tehostamaan päivittäistä harjoittelua. Teemme kaikkemme, jotta urheilijoillamme on mahdollisuus menestyä jatkossakin, Hämäläinen jatkaa.

Helsingin Olympiastadionilla järjestetty Helsinki Ski Weeks -tapahtuma viime maaliskuussa oli merkittävä floppi. Yleisöä oli siellä erittäin vähän.

Lue myös: Veikkausliigan kärkitaisto jatkuu tiukkana – SJK ja KuPS auttoivat HJK:ta

Kommentoi Facebookissa