Hiihtovaeltajat harhautuivat rajavyöhykkeelle – tarkkaavaisuutta itärajalla liikkuessa

Rajavyöhykkeellä on viime talvena liikuttu luvatta muun muassa moottorikelkoilla, hiihtäen ja lumikengillä.

Rajavyöhykkeellä on viime talvena liikuttu luvatta muun muassa moottorikelkoilla, hiihtäen ja lumikengillä. (Kuva Fotolia)

Liikkuminen tai oleskelu ilman lupaa rajavyöhykkeellä on Suomessa rikos.

RAJAVALVONTA Lapin rajavartiosto havaitsi kahden hiihtäjän jäljet rajavyöhykkeellä Luttojoen eteläpuolella Kolmokkiojalla 2.4.2019. Lapin rajavartiosto tutkii tapausta. Kyseessä on lyhyen ajan sisällä jo kolmas vastaavan tyyppinen tapaus Inarin kunnan alueella.

Suomen itärajalla on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi rajavyöhyke, joka on maalla enintään kolme kilometriä leveä. Rajavyöhykkeellä oleskelu ja toiminta vaativat aina luvan. Liikkuminen tai oleskelu ilman lupaa rajavyöhykkeellä on Suomessa rikos. Rikosnimikkeenä on yleensä lievä valtionrajarikos, josta on seurauksena sakkoa.

Rajavyöhykkeen läheisyydessä liikkuvia hiihtovaeltajia kehotetaan tarkkaavaisuuteen, ettei rajavyöhykkeelle harhauduta ilman asianmukaista lupaa. Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella liikuttiin viime talvena useasti hieman rajan yli ja takaisin moottorikelkoilla.

Kaakkois-Suomen rajavartioston partio havaitsi puolestaan perjantaiaamuna luvattoman rajanylityksen jäljet Vaalimaan rajavartioaseman alueella. Partion havainnon perusteella lumikengillä liikkunut henkilö oli kävellyt Venäjältä Suomen puolen raja-aidalle saakka ja palannut lyhyen aidan vieressä kuljetun matkan jälkeen takaisin Venäjälle.

Tapahtumapaikalla selvisi varsin pian, että todennäköisimmin luvattoman rajanylityksen on aiheuttanut metsähakkuita suunnittelemassa ollut henkilö, joka oli tietämättömyyttään syyllistynyt rajan ylitykseen. Maastosta löytyi muun muassa metsähakkuiden merkitsemiseen käytettävää kuitunauhaa.

Lue myös: Neljä tsekkituristia piipahti Venäjän puolella – oman kameran kuvat paljastivat rajanylityksen

Kommentoi Facebookissa