YMPÄRISTÖTAIDE Viitostietä pohjoiseen Suomussalmen keskustasta autoileva kohtaa lähes tuhatpäisen Hiljaisen kansan ehkäpä vaikuttavimmillaan juuri loppukesän usvaisessa aamussa. Ohivilistävään peltomaisemaan lähes turtunut matkailija hätkähtää sumun seasta esiinpiirtyviä, jopa hiukan uhkaavilta vaikuttavia hahmoja.
Katsoja hieraisee silmiään ja varmistaa, ettei vastaan ole rynnimässä aggressiivinen zombiejoukko vaan pikemminkin variksenpelätinten henkiin herätetty pellonväki.
Vuoden ja vuorokauden aika sekä vallitseva säätila vaikuttaakin ratkaisevan millä tuulella pellolla asustava kansa on, aurinkoisena päivänä tuulen heiluttaessa vaatteita ja heinähiuksia väki näyttää hilpeämmän puolensa, kun taas tuimasti tuivertavassa sadetuulessa se synkistelee vaiteliaana kuin katselijaansa sormellaan syyttävästi osoittaen. Myös talvella pellonkansa taistelee oman olemassaolonsa puolesta mykkänä, mutta periksiantamattomana.
Suomussalmelainen tanssija ja koreografi Reijo Kela loi aikoinaan turvepäiset olentonsa jo 1988, jolloin hän tarvitsi väkeä tehdessään Ilmarin Kynnös –esityksensä. Heinäpellon heinähiukset esiintyivät myös Helsingissä kesällä 1994, kun Kainuun maakunta esiintyi Senaatintorilla. Silloin tosin Tuomiokirkon portaille mahtui vain vajaat 700 olentoa kaikkiaan 1 200 hahmoa käsittävästä väestä. Samoin osa väestä on nähty muun muassa Salon taidemuseon edessä vuonna 2008.
Nykyisellä paikallaan viitostiellä Hiljainen kansa on seisonut vuodesta 1994. Turvepäitä kohennetaan ja vaatetetaan kaksi kertaa vuodessa; päät saadaan suoraan pellosta, vaatteet järjestetyillä keräyksillä. Työpaja Hanslankarit, joka on rakentanut ja vaatettanut hahmot, vastaa myös niiden säilymisestä kunnossa.
Miksi vaitelias väki on niin vaikuttava, miksi se saa katsojan tuntemaan niin moninaisia asioita? Suomussalmen kunnan nettisivut tietävät kertoa, että taiteilija Reijo Kela toivoo katsojan tekevän omat johtopäätöksensä. Aika monen mieleen taitaa helposti tulla syrjäseutujen unohdettu kansa tai kasvukeskusten tehokkuudesta tahallaan tai tahattomasti syrjäytyneet. Ja kun pellon pelottomien vaatteita vaihdetaan ja ne riisutaan, paikalla seisookin hetken puuristien rivistö.
- Lähde Suomussalmen kunnan www-sivut
Kommentoi Facebookissa