Uusi Hossan kansallispuisto perustetaan – paikallisilta asukkailta vahva tuki

Hossan kansallispuiston perustaminen on lähtöisin Suomussalmen kunnan paikallisesta aloitteesta.

Hossan kansallispuiston perustaminen on lähtöisin Suomussalmen kunnan paikallisesta aloitteesta. (Kuva Fotolia)

Kansallispuisto sijaitsee Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa.

KANSALLISPUISTOT Eduskunta hyväksyi eilisessä täysistunnossaan lopullisesti lain, jolla perustetaan kansallispuisto Suomussalmen Hossaan. Laki hyväksyttiin ympäristövaliokunnan mietinnön mukaisena. Uuden kansallispuiston perustaminen on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuotta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 17. kesäkuuta.

Yli 11 0000 hehtaarin kokoinen kansallispuisto sijaitsee Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Alue kuuluu lähes kokonaan EU:n Natura 2000 -verkostoon. Hossan kansallispuisto täydentää nykyistä kansallispuistoverkostoa erityisesti harjugeologisten sekä kirkkaiden ja karujen vesistöjen ja kainuulaisen vaaraluonnon ja vanhojen metsien osalta.

Hossan kansallispuiston perustaminen on lähtöisin Suomussalmen kunnan paikallisesta aloitteesta ja hankkeella on ollut takanaan vahva paikallisen väestön tuki. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuistostatus lisää Hossan alueen vetovoimaa luonto- ja kulttuurimatkailukohteena ja luo uusia mahdollisuuksia kestävälle matkailun yritystoiminnalle.

Arvostettuja matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet on valinnut Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi vuodelle 2017. Perusteluina Suomen valinnalle kärkikohteiden joukkoon Lonely Planet oli nostanut erityisesti Hossan perustettavan kansallispuiston. Muissakin yhteyksissä Suomen luonto ja laadukkaat kansallispuistot on maailmalla viime aikoina nostettu tärkeiksi matkailuvalteiksi.

Kommentoi Facebookissa