Hinta 220 000 euroa – Kimi Räikkönen teki maailman kalleimman lumiukon

Kuvan lumiukko ei liity tapaukseen taloudellisten menetysten pelossa. (Kuvituskuva Fotolia)

Myös tavallinen kansalainen voi joutua maksamaan, jos julkaisee sosiaalisen median tilillään luvatta valokuvan.

TEKIJÄNOIKEUDET Entinen formulakuski Kimi Räikkönen on rakentanut maailman kalleimman lumiukon – vai pitäisikö sanoa korrektisti, että lumihenkilön. Moisen taideteoksen hinnaksi tuli noin 220 000 euroa. Ja toivoa on, että hinta vielä tuplaantuu.

Kimi Räikkönen rakensi lumiukon ja laittoi siitä kuvan Instagramiin. Kuvan ominaisuus oli olla nähtävissä vain 24 tuntia. Tärkeisiin uutistapahtumiin valppaasti tarttuva Helsingin Sanomat julkaisi verkossaan kuvan ja muutaman rivin uutisen Räikkösen lumiukosta.

Asiasta nousi oikeusjuttu, ja tällä viikolla markkinatuomioistuin tuomitsi Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoma Media Finlandin maksamaan Kimi Räikköselle 7000 euroa tekijänoikeuksien loukkaamisesta. Lisäksi HS tuomittiin maksamaan 111 000 euroa Räikkösen oikeudenkäyntikuluja. Kun maksettavaksi tulevat HS:n omat, yli 100 000 euron oikeudenkäyntikulut, lumiukon hinnaksi tuli lähes 220 000 euroa. Kyseessä lienee maailman kallein lumiukko. Oikeuden mukaan kuuluisuus ei tee Räikkösen jokaisesta arkielämän tapahtumasta niin sanottua päiväntapahtumaa.

Toivoa on, että Räikkösen lumiukon hinta nousee vielä korkeammaksi. Tuomiosta voi valittaa ylempään oikeusasteeseen, ja nälkäpalkalla kituvien lakimiesten palkkiot kasvavat taas muutamalla sadalla tuhannella eurolla. Nähtäväksi jää, ylittääkö Räikkösen lumiukon hinta jossain vaiheessa miljoonan euron rajan.

Media on tehnyt rahaa Kimi Räikköstä koskevilla jutuilla. Toisaalta Räikkös-jutuista on koitunut medialle hieman laskuakin. Taannoin Ilta-Sanomat ja Iltalehti julkaisivat Instagram-kuvan Kimi Räikkösen vierailusta eräällä huoltoasemalla. Kumpikin lehti tuomittiin maksamaan Kimille 5000 euroa korvausta tekijänoikeuksien loukkaamisesta sekä 65 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Myös tavallinen kansalainen voi joutua maksamaan, jos julkaisee sosiaalisen median tilillään valokuvan, johon hänellä ei ole oikeutta. Summat ovat kuitenkin maltillisemmat. Kun eräs koomikko ja käsikirjoittaja jakoi Paavo Väyrysestä kuvan Facebook-sivuillaan, kyseisen valokuvan oikeuksia hallinnoiva STT lähetti 240 euron laskun.

Lue myös: Klassikkokuva Lasse Virenin kaatumisesta kaapattiin – usko tai älä, asialla oli yllättäen valtamedia

Kommentoi Facebookissa