Hirvenmetsästys houkuttelee innokkaita metsälle – poliisi kehottaa varovaisuuteen myös liikenteessä

Myös metsästäjien on syytä käsitellä aseitaan tavallistakin varovaisemmin. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna hirvenmetsästystä tehostetusti.

METSÄSTYS Hirvieläinten metsästys alkaa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla lauantaina 1. lokakuuta. Hirvestyskauden alkaminen houkutellee paljon innokkaita hirvestäjiä metsälle viikonloppuna.

Oulun poliisilaitos valvookin hirvieläinten metsästystä tehostetusti lauantaina ja sunnuntaina 1.–2. lokakuuta 2022, yhdessä Rajavartiolaitoksen sekä Metsähallituksen erätarkastajien kanssa. Erävalvonnassa poliisi kiinnittää erityistä huomiota niin metsästysmenetelmien asianmukaisuuteen kuin metsästyksen turvallisuuteenkin.

Hirvieläinten metsästyksessä käytetään järeitä aseita sekä voimakastehoisia patruunoita ja luoteja, minkä vuoksi metsästäjien on syytä käsitellä aseitaan tavallistakin varovaisemmin.

Kun hirvieläinten metsästys alkaa, ne liikkuvat enemmän ja todennäköisesti eksyvät tavallista useammin myös liikenteen sekaan. Lisäksi pimeän ajan osuus vuorokaudesta kasvaa päivä päivältä, ja se kasvattaa hirvikolarin riskiä entisestään. Poliisin tilastojen mukaan Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 2021 sattuneista hirvieläinonnettomuuksista noin 44 prosenttia ajoittui loka–joulukuulle.

Jos mahdollista, poliisi suosittelee, että matkat kannattaa taittaa valoisaan aikaan, kun näkyvyyskin on hyvä. Poliisi myös kehottaa moottoriajoneuvojen kuljettajia laskemaan ajonopeuksiaan ajaessaan hirvivaara-alueilla sekä sellaisilla tieosuuksilla, joilla liikkuu oranssiin pukeutuneita ihmisiä. Kyseisillä alueilla on todennäköisesti pyynti käynnissä ja tielle saattaa yhtäkkiä hypätä hirvi ja sen perässä myös metsästyskoira.

Laskemalla ajonopeuttaan kuljettajalle jää aikaa enemmän reagoida tielle ilmestyvään hirvieläimeen sekä mahdollisesti sitä seuraavaan koiraan. Mahdollinen hirvikolari aiheuttaa aineellisia vahinkoja ja henkilövahinkoja, mutta ne jäävät sitä lievemmiksi, mitä alhaisemmalla ajonopeudella kuljettaja ajaa.

Mikäli törmäät eläimeen, varoita muuta liikennettä: kytke hätävilkut päälle, ja vie varoituskolmio riittävän kauas törmäyspaikalta, jotta muu liikenne ehtii reagoimaan tilanteeseen. Sen jälkeen ilmoita kolarista hätäkeskukseen soittamalla puhelinnumeroon 112.

Lue myös: Hirvieläinten pyyntiluvat on myönnetty – metsästyskausi alkaa paikoin jo syyskuun alussa

Kommentoi Facebookissa