Hirvi ja loukkaantunut karhu jouduttiin lopettamaan – kaksi pentua pakeni metsään

Kaupunkialueelle eksyneet hirvieläimet eivät yleensä selviydy.

Kaupunkialueelle eksyneet hirvieläimet eivät yleensä selviydy. (Kuvituskuva Fotolia)

Pyyntiraudan irrottaminen täyskasvuiselta karhulta ei ollut poliisin arvion mukaan turvallista.

ELÄIMET Oulun poliisi sai hätäkeskukselta tehtävän keskiviikkona 10.6. klo 22.37 aikaan. Tehtävän mukaan hirvi makaa Oulussa Alppilan kaupunginosassa viheralueella.

Koska tapahtumapaikka sijaitsi keskellä tiheää taajamaa ja melko lähellä Oulun keskustaa, poliisi päätti lopettaa hirven ampumalla. Ennen ampumista tapahtumapaikka eristettiin ja liikenne pysäytettiin poliisin toimesta. Oulun Riistanhoitoyhdistys nouti kuolleen hirven pois tapahtumapaikalta.

Itä-Suomen poliisille tehtiin puolestaan keskiviikkona klo 08.50 ilmoitus loukkaantuneesta karhusta Lieksan Viensuulla. Ilmoitustietojen ja ilmoittajan myöhemmin poliisille toimittamien valo- ja videokuvan perusteella täyskasvuisella karhulla oli vasemmassa etujalassaan pienpetojen pyyntiin tarkoitettu rauta. Täyskasvuisen karhun mukana liikkui ainakin kaksi nuorempaa karhua.

Juttuvinkki: Karhukanta on kasvanut – Suomen metsissä on jopa 2500 kontiota

Poliisi arvioi tilanteen ja toimintavaihtoehdot. Loukkaantuneen tai sairaan villieläimen kiinniottaminen ja toimittaminen hoitoon, tai pyyntiraudan irrottaminen täyskasvuiselta karhulta eivät ole turvallisia ja tarkoituksenmukaisia toimintavaihtoehtoja.

Tämänvuotiset pennut eivät selviä ilman emää luonnossa ja pentujen toimittaminen hoitoon esimerkiksi eläintarhaan ei ole tarkoituksenmukaista. Lieksassa on runsaasti karhuja, eikä useammankaan karhun lopettamisella vaaranneta paikallista karhukantaa. Toimintavaihtoehdoista konsultoitiin myös Luonnonvarakeskusta.

Kuvan perusteella täyskasvuisella karhulla oli vasemmassa etujalassaan pienpetojen pyyntiin tarkoitettu rauta.
Kuvan perusteella täyskasvuisella karhulla oli vasemmassa etujalassaan pienpetojen pyyntiin tarkoitettu rauta. (Kuva Poliisi)

Poliisin yleisjohtaja määräsi loukkaantuneen karhun lopetettavaksi, koska eläimen hengissä pitäminen olisi ilmeistä julmuutta sitä kohtaan. Lisäksi määrättiin lopetettavaksi karhun mukana liikkuvat alle vuoden ikäiset pennut.

Eläinten jäljittämisen koirilla suorittivat Ylä-Karjalan riistanhoitoyhdistyksen SRVA-toimijat ja varsinaisen lopetuksen poliisi ampumalla klo 14.50. Lopetuspaikka oli Kantelelahdentien varressa noin 500 metriä aamuiselta havaintopaikalta.

Loukkaantuneen ja lopetetun, noin 100-kiloisen naaraskarhun mukana oli kaksi yli vuoden ikäistä erauspentua, jotka pakenivat paikalta metsään. Poliisin ja Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan eläimiä ei ollut tarvetta lopettaa.

Lue myös: Karhuemo ohjasi kolme pentuaan puuhun – valehyökkäyksiä koiranulkoiluttajaa kohti

Kommentoi Facebookissa