Hirvieläinten metsästys pienentää kolaririskiä – onnettomuuspaikat nähtävissä myös karttapalvelussa

Hirvieläimet liikkuvat aamu- ja iltahämärässä, kaikkien tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä.

Hirvieläimet liikkuvat erityisesti aamu- ja iltahämärässä, kaikkien tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä. (Kuva Fotolia)

Palvelussa voi valita näkyville hirven tai valkohäntäpeuran ja metsäkauriin aiheuttamat kolarit vuosittain.

HIRVIKOLARIT Suurin osa hirvieläinkolareista tapahtuu loka-marraskuussa, joten alkusyksystä ammutut hirvieläimet vähentävät kolaririskiä. Hirven metsästys vahtimalla pelloilta alkoi syyskuun alussa, samoin kuin valkohäntä- ja kuusipeuran vahtimismetsästys.

Syksyllä olosuhteet liikenteessä ovat pimeyden ja sääolojen vuoksi huonot. Lisäksi eläinten kiima-aika sekä siirtyminen talvilaitumille lisää niiden aktiivisuutta, mikä kasvattaa törmäysten mahdollisuutta.

– Vahinkojen määrään voidaan vaikuttaa kohdennetulla metsästyksellä. Metsästys vilkasliikenteisten teiden ja erikoisviljelmien läheisyydessä on hyvä aloittaa heti syyskuun alusta, riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Juttuvinkki: Riski hirvikolariin on suurin syksyisin – kiima, muutto ja metsästys lisäävät hirvieläinten liikkuvuutta

Vahtimismetsästyksessä eläinten ajaminen ja koiran käyttäminen on kiellettyä. Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella hirveä voi metsästää muuten kuin vahtimalla heti kauden alusta. Suomen riistakeskus on tehnyt metsästyksen kohdentamisen tueksi myös karttoja.

– Karttoihin on merkitty tieosuudet, joilla on sattunut valkohäntäpeurakolareita metsästyskauden 2019–2020 aikana. Kartoista näkee helposti ne paikat, minne kannattaa painottaa alkukauden metsästystä kolareiden vähentämiseksi, hirvitalousaluesuunnittelija Antti Rinne Suomen riistakeskuksesta neuvoo.

Peurojen ruokinnassa on myös muistettava, ettei ruokintapaikkoja tule sijoittaa vilkkaasti liikennöityjen tieosuuksien välittömään läheisyyteen.

Viime vuosien hirvieläinkolarit ovat nähtävillä myös karttapalvelusta. Palvelussa voi valita näkyville hirven tai valkohäntäpeuran ja metsäkauriin aiheuttamat kolarit vuosittain tai kuukausittain, sekä esimerkiksi lämpökartan pahimmista kolarialueista.

Alkavalle metsästyskaudelle hirven pyyntilupia myönnettiin hieman viime vuotta vähemmän ja valkohäntäpeuran pyyntilupia lähes kymmenes enemmän kuin viime vuonna. Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 47 691 hirven ja 63 260 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Lue myös: Valkohäntäpeuroja saaliiksi hirviä enemmän – lumeton talvi haittasi monin paikoin jahtia

Kommentoi Facebookissa