Hyvä puolukkasato päättää mainion marjavuoden – ”Onneksi puolukan kukkia oli runsaasti”

Kukinnan perusteella puolukkasadosta on tulossa keskimääräistä runsaampi.

Kukinnan perusteella puolukkasadosta on tulossa keskimääräistä runsaampi. (Kuva Fotolia)

Pääsato puolukoista on poimittavissa suomalaisista metsistä syyskuun alkuviikoilla.

MARJAT Luonnonvarakeskus kertoo, että puolukkasadosta on tulossa raakilehavaintojen perusteella hyvä, paikoin jopa melko runsas. Pääsato on poimittavissa syyskuun alkuviikoilla.

Havaintometsäverkoston 63 seurantametsästä 35:ssä puolukan raakileita on ollut keskinkertaisesti tai sitä enemmän. Hyvästä raakiletilanteesta huolimatta puolukka näyttää tänä vuonna silti kypsyvän heikommin kuin yleensä.

– Yleensä kypsiksi puolukoiksi päätyy 90 prosenttia raakileista. Saatujen havaintojen perusteella noin kolmannes puolukan raakileista jää tänä vuonna kypsymättä, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Juttuvinkki: Luomuvihannesten valikoima on laajentunut – uutuuksia muun muassa suomalainen fenkoli, jättisipuli ja lehtiselleri

Poikkeuksellista oli tänä kesänä myös puolukan heikohkoksi jäänyt pölytystulos.

– Normaalisti puolukan pölytys onnistuu mustikkaa paremmin, tänä vuonna kävi päinvastoin. Onneksi puolukan kukkia oli runsaasti, joten heikohkosta pölytystuloksesta huolimatta puolukkasato on melko hyvä, Peltola toteaa.

Luonnonvarakeskuksen ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa on jatkunut vuonna 2020. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi.

Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät tästä.

Lue myös: Poimi vain sieniä, jotka tunnistat – myrkkysieni voi aiheuttaa maksa- tai munuaisvaurion

Kommentoi Facebookissa