Luomuvihannesten valikoima on laajentunut – uutuuksia muun muassa suomalainen fenkoli, jättisipuli ja lehtiselleri

Ensi vuoden viljelysuunnitelmia tehdään tiloilla heti kasvukauden päätyttyä.

Ensi vuoden viljelysuunnitelmia tehdään tiloilla heti kasvukauden päätyttyä. (Kuva Fotolia)

Suomalaisten luomuvihannesten satokausi on parhaimmillaan juuri nyt ja jatkuu syyskuun ajan.

RUOKA Luomukasvisten myynti päivittäistavarakaupassa on lisääntynyt koko 2010-luvun ajan, ja koronakevät kasvatti luomuhedelmien ja -vihannesten menekkiä entisestään. Nyt luomukasviksissa on myös runsaasti valinnanvaraa.

Parhaillaan käynnissä olevan satokauden myötä kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoille on tullut useita luomuvihanneksia, joita aiemmin ei ole ollut saatavilla kotimaisena. Tämän syksyn luomu-uutuuksia ovat esimerkiksi suomalainen fenkoli, jättisipuli, kyssäkaali ja lehtiselleri.

Luomukasvisten valikoiman laajenemisen taustalla on sekä luomupuutarhatilojen kasvivalikoiman lisääntyminen että luomutilojen määrän kasvu, kun tavanomaisia puutarhatiloja on siirtynyt luomuun. Viime vuonna Suomessa toimi 195 luomupuutarhatilaa, ja ne tuottivat yhteensä 1 269 hehtaarilla avomaan luomuvihanneksia.

Luomuvihannesten valikoimaa on lisätty kauppiaiden ja kuluttajien toivomuksesta. Osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen Keskolta muistuttaa, että K-kaupoissa on lisäksi paljon paikallista hankintaa.

– Kotimaisten luomu-uutuuksien menekistä on vaikea sanoa vielä mitään, koska kausi on kesken. Monet luomukasvikset kypsyvät myöhemmin kuin tavanomaiset, hän huomauttaa.

Juttuvinkki: Luomumaidon käyttö kouluissa ja päiväkodeissa kaksinkertaistui – riittävyys ei ole haaste

Eronen toteaa, että yleensä uutuudet kasvattavat luomukasvisten myyntiä, mutta mikään itsestäänselvyys se ei kuitenkaan ole.  Valikoimapäällikkö Tiina Pensanen SOK:lta kertoo, että myös S-ryhmän myymälöiden valikoimassa on tänä syksynä kotimaisia uutuuksia.

– Meidän näkökulmastamme kuluttajat ovat löytäneet luomu-uutuudet, vaikka ne ovatkin vähän erikoisempia tuotteita. Tutumpia kasviksia kuten perunaa, porkkanaa ja kaalia on jo kivasti saatavilla luomuna, hän toteaa.

Pensanen arvioi, että kysyntää voisi olla myös sellaisille luomukasviksille, joita tähän asti on ollut saatavilla vain tuontina.

– Suomalainen luomupaprika tai -munakoiso voisi olla mielenkiintoinen, hän pohtii.

Kotimaisia vihanneksia välittävän Tuoreverkon markkinointipäällikkö Ulla Kojonkoski kertoo, että kotimaisten luomuvihannesten valikoima on laajentunut kuuden viime vuoden aikana todella paljon. Tuoreverkon tuottajaverkostoon kuuluu noin kymmenen luomupuutarhatilaa.

– Kasvisten kanssa on osattava mennä pitkällä aikajänteellä, sillä ensi vuoden viljelysuunnitelmia tehdään tiloilla heti kasvukauden päätyttyä. Luomutilojen on hyvä haistella maailman tuulia ja kokeilla uusia tuotteita ensin pienessä mittakaavassa, ennen kuin tarjoaa niitä isommin myyntiin, Kojonkoski toteaa.

Hedelmien ja vihannesten tukkumyyntiin erikoistuneessa Satotukussa havaittiin koronakevään lisänneen luomukasvisten menekkiä. Yrityksen myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainen arvioi, että yksi syy siihen voi olla se, että luomukasvikset ovat usein valmiiksi pakattuja, minkä takia ihmiset ostivat niitä mieluummin kuin irtotuotteita.

Lue myös: Luomun myynti on yli tuplaantunut vuosikymmenessä – hedelmät, maito ja vihannekset suosikkeina

Kommentoi Facebookissa