Luomun myynti on yli tuplaantunut vuosikymmenessä – hedelmät, maito ja vihannekset suosikkeina

Hedelmä- ja vihannesosastoilta myydään yli 20 prosenttia kaikesta päivittäistavarakaupan luomumyynnistä.

Hedelmä- ja vihannesosastoilta myydään yli 20 prosenttia kaikesta päivittäistavarakaupan luomumyynnistä. (Kuva Pro Luomu)

Suhteellisesti eniten luomumyyntiään kasvattivat panimotuotteet sekä pakasteet.

RUOKA Luomun myynti on kasvanut koko 2010-luvun ajan. Uudet tuotteet ja osuminen kuluttajatrendeihin selittävät osan kasvusta, mutta luomu on myös arkipäiväistynyt ja pitää paikkansa peruselintarvikkeiden myynnissä.

Vähittäiskaupan luomutuotteiden myynti lisääntyi 9,6 prosenttia vuonna 2019. Luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu arvioi, että viime vuonna luomutuotteita myytiin yhteensä noin 368 miljoonalla eurolla. Luomun myynti on 2010-luvun aikana yli kaksinkertaistunut. Pro Luomu aloitti luomumyynnin seuraamisen vuonna 2011, jolloin se oli noin 163 miljoonaa euroa.

Luomun myynti kasvoi hieman edellisvuotta enemmän. Myynti kasvaa edelleen reilusti enemmän kuin päivittäistavarakaupan kokonaismyynti, joka kasvoi viime vuonna 2,6 prosenttia.

Suurimmat tuoteryhmät luomumyynnissä olivat viime vuosien tapaan hedelmät, maito ja muut nestemäiset maitotuotteet sekä vihannekset. Hedelmä- ja vihannesosastoilta myydään yli 20 prosenttia kaikesta päivittäistavarakaupan luomumyynnistä.

Myös kahvi ja kananmunat olivat edelleen suosittuja luomutuotteita. Yhteensä näiden viiden suosituimman tuoteryhmän osuus luomumyynnistä on noin 45 prosenttia. Suhteellisesti eniten luomumyyntiään kasvattivat panimotuotteet sekä pakasteet.

– Pienpanimoiden luomuoluet sekä erityisesti kombucha siivittivät luomun kasvua panimojuomien tuoteryhmässä. Ilahduttavaa on luomun kasvu myös pakasteissa. Jäätelöiden ja marjojen lisäksi kovasti toivottujen vihannespakasteiden tarjonta on lisääntynyt, mikä näkyy myös myynnin vahvana kasvuna, sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Yleinen maidon kulutuksen väheneminen näkyy luomumaidon myynnin kasvun tasaantumisena, mutta juustoissa ja lastenruoassa luomumyynnin kasvu oli merkittävää.

– Juuston hyvää kasvua selittävät tarjonnan laajeneminen myös viipaloituihin ja vähärasvaisempiin juustoihin. Lapsiperheissä luomua suositaan, joten lastenruokien vahva kasvu ei ole yllätys, Marja-Riitta Kottila sanoo.

Luomun kulutus on yleistynyt 2010-luvulla. Pro Luomun kyselytutkimuksessa vuonna 2019 jo 2,2 miljoonaa aikuista kertoi ostavansa luomua vähintään kuukausittain. Määrä on noussut puolella miljoonalla vuodesta 2010.

Lue myös: Luomumaidon käyttö kouluissa ja päiväkodeissa kaksinkertaistui – riittävyys ei ole haaste

Kommentoi Facebookissa