HJK rikastuu – lähestyy jo SM-liigan huippuseuroja

Entinen maajoukkuefutaaja Aki Riihilahti työskentelee HJK:n toimitusjohtajana. (Kuva AOP)

Veikkausliigaa hallitseva HJK alkaa olla bisneksenä Suomessa samalla tasolla SM-liigan huippuseurojen kanssa. Kasvua tulee HJK:lla ennen kaikkea europelien tuloista.

JALKAPALLO Suomen mestaruuden tänäkin vuonna voittanut HJK on osoittanut, että jalkapallo voi olla Suomessa tuottavaa bisnestä. Tämän kauden talousluvut HJK Oy:ltä ovat selvillä vasta ensi vuonna, mutta Eurooppa-liigan pääsy ja sieltä tulleet tulot todennäköisesti tuonevat HJK:lle seurahistorian ennätyssuuren liikevaihdon.

HJK yhtiöitettiin vuonna 2000. Vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä HJK teki noin 1,5-2,5 miljoonan liikevaihdon vuodessa. Bisnes tuotti harvemmin voittoa.

HJK:n käänne tapahtui 2009, kun seura palasi Suomen mestariksi kuuden vuoden tauon jälkeen. Vuosina 2009-2022 HJK on voittanut peräti 11 mestaruutta.

Aki Riihilahden tulo HJK:n toimitusjohtajaksi on kiistattomasti tehnyt HJK:sta kannattavaa liiketoimintaa. Seura on kasvattanut toimintaansa tasaisesti ja rikastunut ennen kaikkea pelaajakaupoilla sekä europelibonuksilla.

Edellisen kerran HJK eteni Eurooppa-liigaan 2014. Silloin HJK teki 8,7 miljoonan liikevaihdolla 338 000 euron edestä voittoa.

Sen jälkeen 2015-2021 liikevaihto oli HJK:lla 4-6 miljoonan välillä koronakausi 2020 pois luettuna, jolloin liikevaihtoa kertyi 3,2 miljoonaa. Viime vuonna HJK pelasi uudessa Konferenssiliigassa. HJK Oy:n liikevaihto oli noin 7,1 miljoonaa ja voittoa kertyi 936 000 euroa.

Europelien lohkovaiheeseen pääsy rikastuttaa suomalaisseuraa huomattavasti. Käytännössä se tuplaa liikevaihdon.

Riihilahtea on vuosien varrella arvosteltu paljonkin. Vuoden 2019 mahalaskun jälkeen urheilullinen menestys on ollut HJK:lla kuitenkin komeaa ja seuran taloudelliset luvut vetävät vertoja jääkiekon SM-liigan kärkijoukkueille.

Rikkaimmista SM-liigan seuroista Kärppien liikevaihto oli edellisellä tilikaudella 11,39 miljoonaa euroa ja Tapparan 11,71 euroa. HIFK:n liikevaihto oli 8,7 miljoonaa euroa.

Ei olisi yllättävää, jos HJK:sta tulisi muutaman vuoden kuluessa Suomen rikkain urheiluseura. SM-liigan tulovirrat eivät ole eurokentillä kasvamassa, mutta jalkapallossa tilanne on toinen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jalkapallo on joukkuepeli – puolustajat ja maalivahdit eivät kelpaa maailman parhaiksi

Kommentoi Facebookissa