Jalkapallo on joukkuepeli – puolustajat ja maalivahdit eivät kelpaa maailman parhaiksi

Kuva: Fotolia

Kuva Fotolia

Karim Benzema ja Alexia Putellas valittiin vuoden parhaiksi jalkapalloilijoiksi. Puolustaja on viimeksi saanut moisen kunnian vuonna 2006 ja maalivahti 1963.

JALKAPALLO Vuoden 2022 parhaat jalkapalloilijat on valittu. Ranskalainen hyökkääjä Karim Benzema ja espanjalainen keskikenttäpelaaja Alexia Putellas saivat maailman parhaalle pelaajalle jaettavan Kultaisen pallon.

Maailman vuoden paras jalkapalloilija on valittu vuodesta 1956 lähtien. Valinta on alusta saakka herättänyt kritiikkiä, koska jalkapallo on joukkuepeli. Eri pelipaikkojen pelaajia on vaikea verrata toisiinsa.

Maalivahti on saanut Kultaisen pallon vain kerran. Moinen harvinaisuus nähtiin 1963, kun Neuvostoliiton legendaarinen ”Musta HämähäkkiLev Jashin tuli valituksi.

Saksalaismaalivahti Manuel Neuer pelasi 2014 MM-kisojen kultajoukkueessaan kenties kaikkien aikojen parasta maalivahtipeliä arvoturnaustasolla koskaan. Sekään ei riittänyt Kultaiseen palloon.

Puolustajatkaan ovat harvemmin tulleet valituiksi. Poikkeuksia ovat olleet Franz Beckenbauer 1972 ja 1976, Matthias Sammer 1996 ja Fabio Cannavaro 2006. Cannavaro onkin viimeisin Kultaisen pallon saanut puolustaja.

Vuosina 2008-2021 Kultainen pallo oli Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin show. Messi voitti palkinnon seitsemästi ja Ronaldo viidesti. Kaksikon putken katkaisi vain Luka Modric 2018.

Vuoden paras naispelaaja on valittu 2018 lähtien. Putellas voitti palkinnon toista kertaa peräkkäin. Häntä ennen valituiksi tulivat Ada Hegerberg ja Megan Rapinoe, jotka Putellasin tavoin tunnetaan hyökkäävinä pelaajina.

Puolustajat ja maalivahdit eivät pääse futismatseissa yhtä näkyvästi esille kuin hyökkääjät ja tai hyökkäävät keskikenttäpelaajat. Kultaista palloa voikin pitää enemmän viihdepalkintona kuin jalkapallon todellisen arvostuksen palkitsemisena.

Jari Litmasta pidetään yleisesti Suomen kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Ei silti olisi väärin nostaa Sami Hyypiää yhtä merkittäväksi hänen rinnalleen. Hyypiä toimi pitkään Liverpoolin kapteenina ja voitti seurassa muun muassa Mestareiden liigan sekä FA Cupin.

Litmanen oli hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka useasti teki maaleja. Hyypiä oli keskuspuolustaja, joka pelipaikkansa takia harvemmin pääsi otsikoihin. Siksi Hyypiä on jäänyt Suomessa Litmasen varjoon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: KuPS löi HJK:n päätöskierroksella – HIFK:n kaudelle arvoisensa päätös

Kommentoi Facebookissa