HJK:lla kävi tuuri euroarvonnassa – muilla suomalaisilla ei

HJK:lla on yhä mahdollisuuksia mestaruuteen (Kuva AOP)

HJK:lla on yhä mahdollisuuksia mestaruuteen (Kuva AOP)

Arpa toi HJK:lle europelivastustajan Färsaarilta.

JALKAPALLO Euroopan Jalkapalloliitto UEFA arpoi tiistaina jalkapallon Mestareiden liigan ja Eurooppa-liigan karsinnan ensimmäisen kierroksen otteluparit. Mestareiden liigan arvonnassa suomalaisilla oli tuuria, mutta Eurooppa-liigassa ei.

Hallitseva Suomen mestari HJK oli arvontatulokseen varmasti tyytyväinen. Vastaansa HJK saa färsaarelaisen HB Torshavnin.

HJK:n ja HB Torshavnin tasoeron pitäisi olla niin iso, ettei HJK voi hävitä edes vahingossa. Jos HJK häviäisi otteluparin, olisi se suomalaisen jalkapallohistorian yksi karmeimmista tapahtumista.

Pelejä ei tietenkään voiteta etukäteen, mutta aikamoisella varmuudella voisi sanoa, että HJK nähdään Mestareiden liigan karsinnan toisella kierroksella. Matka Mestareiden liigaan on toki pitkä. Sinne päästäkseen HJK:n pitäisi läpäistä neljä karsintakierrosta.

Toiselle kierroksella häviäminen ei päättäisi HJK:n europelejä. Joukkue jatkaisi vielä tavoittelua paikkaan Eurooppa-liigassa.

Eurooppa-liigan karsinta-arvonta toi Turun FC Interille vastustajaksi tanskalaisen Bröndbyn. KuPS kohtaa valkovenäläisen Vitebskin ja RoPS skotlantilaisen Aberdeenin.

Suomalaisjoukkueet eivät ole ottelupariensa suosikkeja. Bröndby on Tanskan kärkijoukkueita ja Aberdeen on kärkijoukkueita Skotlannissa. Molemmat seurat sijoittuivat kotimaidensa sarjoissa viime kaudella neljänneksi ja ovat budjeteiltaan Interiä tai RoPSia huomattavasti suurempia.

Parhaat mahdollisuudet jatkoon lienee KuPSilla. Vitebsk ei ole pärjännyt viime peleissään mitenkään hyvin.

HJK pelaa HB Torshavnia vastaan Helsingissä 9. heinäkuuta. Toinen osaottelu pelataan Färsaarilla Torshavnissa 16. heinäkuuta.

Inter pelaa kotiottelunsa 11. heinäkuuta ja vierasottelunsa viikkoa myöhemmin. RoPS ja KuPS pelaavat vieraissa 11. heinäkuuta ja kotonaan viikkoa myöhemmin.

Suomalaisseurojen euromenestyshistoria on jäänyt laihaksi. Kohokohdat ovat olleet Lahden FC Kuusysin paikka Euroopan Cupin puolivälierissä 1986, HJK:n paikka Mestareiden liigan lohkovaiheessa 1998 sekä HJK:n paikka Eurooppa-liigan lohkovaiheessa 2014.

Viime vuosina Veikkausliigan taso ei ole häikäissyt. Esimerkiksi Valko-Venäjällä, Sloveniassa ja Makedoniassa pelataan tulosten valossa tasokkaampaa futista kuin Suomen pääsarjassa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vaasan veri vapisee – valmentajapotkuja harkitaan?

Kommentoi Facebookissa