Hollanti jyräsi jälleen – Itävalta ensi kertaa jatkoon EM-tasolla

Itävalta pehmitti EM-kisoissa Ukrainan 1-0.

Itävalta pehmitti EM-kisoissa Ukrainan 1-0. (Kuva Alex Caparros/ UEFA)

Hollanti voitti EM-kisalohkonsa puhtaalla pelillä. Itävalta kaatoi Ukrainan 1-0 ja sijoittui toiseksi.

JALKAPALLO Hollanti voitti jalkapallon EM-kisoissa alkulohkonsa puhtaalla pelillä voitettuaan turnauksen heikoimman joukkueen Pohjois-Makedonian maalein 3-0. Lohkovoittonsa Hollanti oli varmistanut jo aiemmin, eikä Pohjois-Makedoniallakaan ollut panosta, kun putoaminen jatkosta oli joukkueen osalta jo selviö.

Vuosikymmeniä sitten MM-kisoissa menestyneen Itävallan jalkapallohistoriassa kirjoitettiin uusi luku, kun maa ensi kertaa selvisi EM-kisoissa alkulohkostaan jatkoon. Itävalta voitti Ukrainan 1-0 ja sijoittui lohkossaan toiseksi.

Lehdistötilaisuuden alussa Itävallan saksalaisvalmentaja Franco Foda jatkoi Coca Cola -pulloihin liittyvää huumoria. Cristiano Ronaldo oli todennut kisojen sponsorijuomasta, että kannattaa ennemmin juoda vettä, joka on terveellisempää. Foda taas pyysi pullonavaajaa ja otti Coca Cola Zero -pullosta huikat voiton kunniaksi.

– Tunteet ovat upeat pelin jälkeen. Halusimme kirjoittaa historiaa. Tämä oli tavoitteemme ja toteutimme sen. Olen ylpeä joukkueestani. He halusivat voittaa tämän pelin, Foda hehkutti.

Fodan mukaan Itävalta olisi voinut voittaa useammallakin maalilla, mutta jatkopaikan suhteen sillä ei ollut lopulta merkitystä.

– Olisimme voineet tehdä pari maalia lisääkin, mutta emme olleet tarpeeksi kliinisiä. Mutta olen todella ylpeä joukkueen esityksestä. He antoivat kaikkensa, kuten joukkueen taustatiimikin. Voitto kuuluu myös faneille, jotka tulivat tänne meitä kannustamaan.

Itävallan joukkuehenkeä on maan medioissa kommentoitu kriittisesti. Itävallan pelaaja Florian Grillitsch antoikin kuitin medialle.

– Te toimittajat kysytte kysymyksiä, mutta joukkuehenki on meillä hyvä. Sen osoitimme tänään. Halusimme voittaa, emmekä varmistelleet tasapeliä. Ansaitsimme voiton, Grillitsch sanoi.

Grillitsch antoi myös yksityiskohtia historiallisen saavutuksen juhlinnasta.

– Pari drinkkiä juodaan hotellilla, mutta otamme rauhallisesti.

Itävalta pelaa neljännesvälieräottelussa ensi lauantaina Lontoossa Italiaa vastaan. Italia on pelannut 30 perättäistä tappiotonta ottelua. EM-kisoissa Italia ei ole päästänyt vielä maaliakaan.

– Olemme scoutanneet jo Italiaa, koska tiesimme, että voisimme ehkä kohdata heidät. Haaste on kova, koska Italia ei ole hävinnyt pitkään aikaan. Mutta joskushan heidän on hävittävä. Jos pelaamme, kuten tänään, on meillä mahdollisuus Italiaa vastaan Wembleyllä, Foda sanoi.

Fodaa harmittaa, ettei Britannia päästä itävaltalaisia faneja matkustamaan Lontooseen.

– Lontoossa ei ole Itävallan faneja, kun eivät pääse sinne. Ehkä tulee muutos, hän totesi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Italia jyrää EM-kisoissa – Turkki floppasi todella pahasti

Kommentoi Facebookissa