Hovioikeus antoi tuomionsa – uusnatsien Pohjoismainen Vastarintaliike lakkautetaan

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen järjestämät mielenosoitukset ovat Suomessa laittomia.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen järjestämät mielenosoitukset ovat Suomessa laittomia. (Kuvituskuva AOP)

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että toiminta on lain ja hyvien tapojen vastaista.

UUSNATSIT Turun hovioikeus on päätynyt samalle kannalle kuin Pirkanmaan käräjäoikeus viime vuoden marraskuussa. Hovioikeus on tänään antamassaan tuomiossa päättänyt lakkauttaa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja sen alueosastot sekä toimintaan varoja keränneen Pohjoinen Perinne -yhdistyksen.

Hovioikeus hylkäsi vastarintaliikkeen tekemän valituksen käräjäoikeuden päätöksestä. Jo käräjäoikeus katsoi, että PVL on yhdistys, joka ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kaltaisen yhdistyksen lakkauttamiselle oli oikeuden mukaan pakottava yhteiskunnallinen tarve, ja yleinen etu vaati yhdistyksen lakkauttamista siten, että pelkkä varoitus ei tullut kyseeseen.

– Poliisihallitus on laatimassa asiaa koskevia linjauksia poliisilaitoksille. Näkyvää puuttumista esimerkiksi mielenosoituksissa tehdään tilanteeseen liittyvän kokonaisharkinnan perusteella. Hovioikeus on katsonut, että toiminta tulee lakkauttaa, mikä tarkoittaa, että kaikki siihen liittyvä toiminta on lakkautettava ja yhdistyksen toiminnan jatkaminen on rangaistavaa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Hovioikeus perustelee päätöstä myös sillä, että yhdistys ihannoi fasismia ja on juutalaisvastainen, ei pidä ihmisrotuja samanarvoisina sekä loukkaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Oikeuden mukaan PVL myös hyväksyy toimintaan liittyvän väkivallan ja rikollisen menettelyn.

Pohjoismainen Vastarintaliike on vedonnut puolestaan perustuslakiin ja katsoo, että yhdistyksen lakkauttamisella rikotaan myös sananvapautta ja kokoontumisvapautta.

Poliisihallitus nosti kanteen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston sekä siihen kuuluvien alaosastojen sekä Pohjoinen perinne ry:n lakkauttamiseksi viime vuoden alussa. Hovioikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös: Uusnatsijärjestö kielletään Suomessa – myös sen elinkeinotoiminta estetään

Kommentoi Facebookissa