HS: Helsingin poliisi tunnustaa – yli sata ryöstelevää maahanmuuttajataustaista nuorta aiheuttaa vaaraa kaupungissa

Poliisi on hyvin huolestunut noin 100–150 nuoren joukosta, ryhmään kuuluvat eivät kaihda teräaseenkaan käyttöä.

Poliisi on hyvin huolestunut noin 100–150 nuoren joukosta, ryhmään kuuluvat eivät kaihda teräaseenkaan käyttöä. (Kuva Fotolia)

Poliisi tunnistaa joukon, joista jokainen on ollut jo nuorisorikostutkinnassa sekä lastensuojelussa.

NUORISORIKOLLISUUS Helsingissä on uutisoitu enenevässä määrin väkivaltarikoksista, joissa tekijöiksi epäillään usein alaikäisiä maahanmuuttajanuoria. Helsingin päärautatieasema on jo pitkään ollut paikka, jossa ongelmia aiheuttavat nuoret kokoontuvat erityisesti iltaisin.

Lokakuussa Alppipuistossa kymmenkunta ulkomaalaistaustaista nuorta yritti ryöstää kaksi muuta nuorta, toista uhreista puukotettiin. Vallilassa kolmea alaikäistä epäillään puolestaan taposta, nuori mies kuoli puukotuksessa saamiinsa vammoihin.

Yhteistä useimmille epäillyistä on ulkomaalaistausta. Helsingin poliisissa ennalta ehkäisevän työn ryhmää johtava ylikomisario Jari Taponen myöntää poliisin olevan hyvin huolestuneita noin 100–150 nuoren joukosta, ryhmään kuuluvat eivät kaihda teräaseenkaan käyttöä.

– Näistä nuorista intervention kohteena on varmasti ollut ihan jokainen. He ovat olleet nuorisorikostutkinnassa sekä lastensuojelussa, ylikomisario Jari Taponen kommentoi Helsingin Sanomille.

Juttuvinkki: Nuorisojengi yritti ryöstää kaksi 15-vuotiasta puistossa – ”Toista pojista lyötiin tilanteessa puukolla”

Nuoret välittävät viestejä ja verkostoituvat sosiaalisen median, esimerkiksi Snapchat-palvelun kautta. Vaarallisiksi alueiksi ovat muodostuneet erityisesti iltaisin Helsingin päärautatieaseman lisäksi asematunnelin lähistö, Oodi-kirjaston ja Kampin alue sekä Itäkeskus. Myös tiettyjä puistoja kannattaa välttää pimeällä.

– Kadulla ei esimerkiksi ydinkeskustassa tai Itäkeskuksessa tällä hetkellä ole kaikille nuorille turvallista myöhään illalla, myöntää lehdelle myös Eliisa Ahlstedt, joka tekee jalkautuvaa nuorisotyötä Aseman lapset -järjestössä.

Suurin osa joukkiosta on poikia, joiden juuret löytyvät Lähi-idästä, mukana on myös somalitaustaisten nuorten ryhmiä sekä joitakin tyttöjä ja kantasuomalaisia. Nuoret eivät tunnusta aikuisten auktoriteettia ja esimerkiksi merkkivaatteita yritetään ryöstää toisilta nuorilta suhteetonta väkivaltaa käyttäen.

Aseman lapset -järjestön hankepäällikkö Heikki Turkka on huolissaan siitä, että Alppipuistossa tapahtuneessa vakavassa ryöstön yrityksessä paikalla oli parisataa nuorta, mutta poliisille ei ole ilmoittautunut yhtään silminnäkijää teolle.

– Tästä kuitenkin pitää uskaltaa nyt puhua, Turkka sanoo Helsingin Sanomille.

Lue myös: Poikajoukko puukotti nuorta miestä kaupan edustalla – uhri menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa

Kommentoi Facebookissa