Huolestuttava ilmiö suomalaisten Aasian-matkoilla – ”Turistit ajavat sandaaleissa ja ilman kypärää”

Turistit saattavat ajaa täysin epäsoveltuvissa varusteissa, esimerkiksi rantasandaaleissa ja joskus myös ilman kypärää.

Turistit saattavat ajaa täysin epäsoveltuvissa varusteissa, esimerkiksi rantasandaaleissa ja joskus myös ilman kypärää. (Kuvituskuva Fotolia)

Aasian liikenne ja aurinko yllättävät suomalaiset, talvikaudella Thaimaassa sattuu eniten vahinkoja.

TURVALLISUUS Matkailu on jatkuvasti kasvussa oleva trendi suomalaisten keskuudessa. Kuluvana viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa järjestettävät Matkamessut keräävät tuhansia innokkaita reissaajia yhteen. Suomalaisten ulkomaanmatkat suuntautuvat yhä useammin myös Euroopan ulkopuolelle ja esimerkiksi matkustaminen Aasiaan on kasvanut merkittävästi suomalaisten keskuudessa.

Matkavakuutus on olennainen osa matkan suunnittelua. Noin 89 prosentilla suomalaisista on Finanssialan keskusliiton vuonna 2016 teettämän tutkimuksen mukaan henkilövahingot korvaava matkavakuutus aina matkustettaessa.

Poikkeuksen muodostavat nuoret aikuiset, joista LähiTapiolan viime keväänä tilaaman tutkimuksen mukaan vain 60 prosentilla on ulkomaille lähtiessään matkavakuutus. Vakuutusyhtiön korvauspalveluista kerrotaan, että eniten matkavakuutuksesta korvataan flunssasta ja vatsataudeista aiheutuvia lääkärikuluja.

– Hyvin yleistä on myös pitkäaikaissairauksien paheneminen, erityisesti sydän- ja verisuonitaudit ikäihmisillä, jotka ovat pidempiä aikoja ulkomailla. Sairauksien lisäksi yleisimpiä korvattavia tapahtumia ovat tapaturmat, kuten liukastumiset, kaatumiset, ruhjevammat ja auringossa palaminen. Auringon säteilyn voimakkuus yllättää usein matkailijat, ja suomalaiset saavat pahoja palovammoja auringosta, LähiTapiolan korvauspalveluiden palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen listaa.

Hännisen mukaan korvauspalveluissa on viime aikoina noussut esille myös huolestuttava trendi: suomalaiset eivät varaudu Aasian-matkoillaan tarpeeksi hyvin maan vilkkaaseen liikennekulttuuriin. Matkustaminen Aasiaan on lisääntynyt merkittävästi ja tämän myötä suomalaisten liikenneonnettomuudet nousevat myös esille korvauspuolella.

– Turistit saattavat ajaa täysin epäsoveltuvissa varusteissa, esimerkiksi rantasandaaleissa ja joskus myös ilman kypärää. Liikennekulttuuri Aasiassa on täysin erilainen kuin meillä ja se vaikuttaa siihen, että onnettomuuksia, ja nimenomaan skootterionnettomuuksia sattuu.

Suomalaisille sattuukin eniten vahinkoja Aasiassa, nyt talvikaudella etenkin Thaimaassa, mistä on muodostunut viime vuosina myös perheiden suosima lomakohde. Suosittuja matkakohteita ovat myös ympäri vuoden kestosuosikki Espanja, kesäkaudella Euroopan pääkaupungit ja etenkin Välimeren alue eli Kreikka ja Espanja.

Aasiassa matkustavien yhteydenotot liittyvät useimmiten kyselyihin siitä, minne ihmisten tulisi hakeutua hoitoon tapaturman tai sairastumisen satuttua. Tämä johtuu siitä, että terveydenhuollon taso maanosassa on vaihteleva. Euroopassa sen sijaan hakeudutaan hoitoon enemmän omatoimisesti.

Kommentoi Facebookissa