Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja vaihtuu – epäselvyydet hengityssuojainten hankinnassa olivat liikaa

Kiinasta lentoteitse rahdatuista hengityssuojaimista on aiheutunut sotkuinen vyyhti.

Kiinasta lentoteitse rahdatuista hengityssuojaimista aiheutui sotkuinen vyyhti. (Kuvituskuva Finnair)

Toimitusjohtaja Tomi Louneman edellytykset jatkaa työssään vähenivät olennaisesti.

KORONAVIRUS Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema on pyytänyt eroa tehtävästään välittömästi. Lounema ilmoitti päätöksestään 10.4. työministeri Tuula Haataiselle. Huoltovarmuuskeskus on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos.

Louneman irtisanoutumisen syynä on viime päivinä laajasti julkisuudessa olleiden hengityssuojainhankintojen puutteellinen menettely ja siitä seurannut luottamuspula.

Kiinasta saapui tällä viikolla Huoltovarmuuskeskuksen tilaamana Finnairin A-350-koneellinen tarvikkeita eli kaksi miljoonaa kappaletta kirurgisia maskeja ja 230 000 kappaletta hengityksensuojaimia, jotka eivät olleet sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia.

Liikemies Onni Sarmasteen yritykselle maksettiin maskeista viisi miljoonaa euroa. Muun muassa pikavippiyrittäjänä toimineella Sarmasteella on Suomen Kuvalehden mukaan peräti 11-sivuinen ulosottorekisteri. Sotkuun liitettiin mediassa myös suomalainen alamaailma.

Lisäksi Huoltovarmuuskeskus oli tehnyt erillisen sopimuksen kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhän Virossa toimivan yhtiön kanssa, maksettu kauppasumma on kuitenkin jäädytetty. Jylhän taustalta löytyy puolestaan tuomiot törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta.

Työministeri pyysi torstaina Huoltovarmuuskeskukselta selvityksen julkisuudessa esillä olleista suojavarustehankinnoista. Selvitys toimitetaan ministeriöön tiistaina 14. huhtikuuta.

– Näistä hankinnoista on tulossa selvitys, mutta tilanne on nopeasti edennyt siihen, että Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan edellytykset jatkaa työssään vähenivät olennaisesti. Tässä haastavassa tilanteessa on tärkeintä turvata Huoltovarmuuskeskuksen kyky tehdä kriittisiä hankintoja, jotta Suomi voi suojautua koronavirusta vastaan, sanoo työministeri Tuula Haatainen.

Lisäksi Huoltovarmuuskeskuksen hallitus on päättänyt tilata ulkopuolisen tarkastuksen jo tehdyistä kauppatoimista.

Ministeri Haatainen on nimennyt valtiotieteiden maisteri, johtaja Janne Känkäsen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi 11.4.2020 lukien siihen asti, kunnes valtioneuvosto nimeää uuden toimitusjohtajan.

Känkänen on työ- ja elinkeinoministeriön EU- ja kansainvälisten asioiden johtaja, jonka työ- ja elinkeinoministeriö oli 7. huhtikuuta määrännyt siirtymään tilapäisesti Huoltovarmuuskeskukseen tukemaan sitä kriittisten suojavälineiden hankinnoissa.

Lue myös: Kiinalaisista epäkelvoista hengityssuojista tehdään ulkopuolinen tarkastus – ”Emme ole pystyneet noudattamaan normaalia hankintaprosessia”

Kommentoi Facebookissa